Loading...
Buscar

Consells d’estiu pels infants amb al·lèrgia

Sempre que es viatja amb infants és important disposar d’una petita farmaciola, i si viatgem amb nens que tenen al·lèrgies aquesta ha de contenir alguns productes concrets. La SEICAP  (Societat Espanyola d’Immunologia clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica) ha elaborat un seguit de recomanacions pels pares.

Com preparar una farmaciola d’estiu pels infants amb al·lèrgia?

  • Antihistamínics: els antihistamínics son fàrmacs antial·lèrgics que els infants poden prendre, especialment en cas de rinitis i conjuntivitis al·lèrgica, en forma de pastilles o xarop, però també en esprais nasals o gotes òtiques. Són un tractament necessari per controlar els símptomes propis d’aquestes malalties (picor ulls, esternuts…) o quan apareix urticària i picor de la pell. Alguns infants poden, a més, necessitar prendre corticoides per controlar el símptomes al·lèrgics.
  • Broncodilatadors: els infants que pateixen bronquitis de repetició o asma fan servir diferents medicaments. Hi ha dos grans grups de tractament segons la seva funció: medicament preventiu (fàrmacs que es fan servir de prevenirles crisis d’asma o els episodis de bronquitis) i medicament de rescat (que són els fàrmacs que actuen “obrint” el bronqui un cop la bronquitis o crisi d’asma ja està instaurada). A la farmaciola de l’infant amb bronquitis o asma hi han de ser tots dos. No oblideu la càmera espaiadora per poder administrar els fàrmacs eficientment.
  • Adrenalina autoinjectable: alguns infants amb al·lèrgia tenen risc de presentar una reacció anafilàctica, que és un tipus de reacció al·lèrgica d’inici sobtat i greu. En uns pocs minuts l’infant presenta afectació de la pell (urticària), de l’aparell digestius (vòmits), de l’aparell respiratori (dificultat per a respirar) i de l’ aparell cardiovascular (alteració del ritme cardíac). Aquesta és una afectació greu que demana d‘una actuació immediata: cal l’aplicació d’adrenalina i acudir a un centre sanitari. Els infants amb risc d’anafilaxi ha de tenir sempre a mà adrenalina autoinjectable.
  • Productes per hidratació cutània: La cura de la pell és important en tots els infants durant tot l’any i encara més en els infants que pateixen dermatitis atòpica. No oblideu posar a la farmaciola les pomades o cremes per a la cura de la pell.

Consells per a unes vacances segures per a infants al·lèrgics

  • Llegiu les etiquetes dels productes nous: a l’estiu és habitual que els infants consumeixin determinats productes per primer cop, de manera que caldrà estar atents a l’etiquetatge per detectar possibles al·lèrgens.
  • Controleu la composició dels menús en hotels i restaurants: en realitzar més àpats fora de casa, el risc augmenta. Per això és necessari que els pares o familiars estiguin pendents del que inclouen aquests menús.
  • Protegiu-los del sol i de l’aigua freda, en el cas d’algunes urticàries físiques que empitjorin en aquestes circumstàncies. Els riscos d’urticària en infants s’incrementen a l’estiu a causa de la major exposició al sol, el bany i la ingesta d’aliments o begudes molt fredes. Per això, es recomana utilitzar un bon protector solar i aplicar-lo de manera adequada, així com no submergir-se de cop en aigua freda per evitar reaccions cutànies.
  • Tingueu precaució en els àpats a l’aire lliure: els infants amb risc d’anafilaxi per picades d’himenòpters (vespes i abelles) hauran de prendre precaucions en menjar a l’aire lliure perquè aquests insectes venen amb la presència de menjar, als contenidors d’escombraries o hi pot haver nius en les proximitats. L’ideal és que en aquestes situacions els infants no vesteixin robes amb colors vius, ni perfums i, si pot ser, vagin en màniga llarga i pantalons llargs.

Amb aquests consells aconseguireu gaudir d’unes vacances segures i saludables. Bon estiu!

 

Dr. F.Codina Garcia

ABS Malgrat-Palafolls

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X