Fes-te voluntari o voluntària!
El voluntariat aporta valor afegit en la qualitat del tracte que oferim al pacient perquè ens permet donar una atenció més humanitzada i propera.
Les llargues estades hospitalàries, les fases de diagnòstic, les cures pal·liatives són moments d’un gran impacte emocional tant pel pacient com per a la seva família. Per això, gràcies al compromís i al temps de les persones voluntàries és possible millorar la qualitat de vida de les persones malaltes.
Si et vols fer voluntari o voluntària et demanem que hi posis el cor, les teves aptituds, il·lusió i part del teu temps. Et necessitem per fer companyia a les persones malaltes, donar suport a les activitats d’animació que s’organitzen als diferents centres, escoltar, passejar, llegir, conversar amb els pacients o bé participar en les festes i celebracions que es fan.
Vull ser voluntari! Vull ser voluntària! Què haig de fer?
Amb qui col·laborem?
Tenim establerts diferents convenis de col·laboració, amb acords estables o bé puntuals, amb entitats socials del territori que s’encarreguen de desplegar els seus respectius programes als diferents centres de salut de la nostra organització, concretament, als dos hospitals i als tres centres sociosanitaris.
L’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH) està vinculada a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i desenvolupa diferents programes als centres de l’organització.
A l’Hospital Sant Jaume de Calella, des dels seus orígens al 1547, hi ha hagut persones disposades a entregar part del seu temps a tenir cura dels altres. Posteriorment, als anys 60, diverses persones voluntàries van començar a donar suport als pacients geriàtrics. Fins que l’any 1985 el servei que oferien aquestes persones es va ampliar a la resta de pacients de l’hospital.
Aquests antecedents i l’impuls de les germanes de la Comunitat Vedruna va permetre crear l’AVAH, que es va constituir formalment l’any 1994. Els amics de l’hospital han treballat sempre i de forma incansable per recollir fons, diners que han permès finançar diferents programes de suport assistencial en l’àmbit de l’atenció social i sociosanitària.

Els nostres programes d’acció social i de suport
Aquí trobareu tots els projectes d’atenció a les persones que pateixen una malaltia i de suport a les seves famílies que tenim desplegats actualment als centres hospitalaris i sociosanitaris de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, gràcies als convenis de col·laboració establerts amb les diferents entitats socials del territori i institucions locals.
Aquests programes necessiten la implicació de tothom perquè els puguem portar a terme!
Voluntariat d’acompanyament hospitalari i sociosanitari
Aquest programa vol millorar la qualitat de vida de les persones ingressades i de les seves famílies oferint acompanyament a les persones malaltes, durant l’ingrés a l’hospital o en les estades en altres dispositius de salut.
Entitats que despleguen el programa:
- Associació de voluntaris i amics de l’hospital (AVAH)
- Voluntariat Blanenc
- Lloret voluntari
- AECC- Catalunya contra el càncer de Girona
Centres on es porta a terme el programa:
- Hospital Sant Jaume de Calella
- Hospital de Blanes
- Hospital Asil Sant Jaume de Blanes
- Hospital Sociosanitari de Calella
- Hospital Sociosanitari de Lloret de Mar
Pallassos d’hospital. ElsSOMriure
Els pallassos d’hospital contribueixen a humanitzar l’entorn hospitalari, alleugerint l’estrès i afavorint l’estada dels infants, adolescents o adults al centre, bé sigui per una visita puntual o per un ingrés.
ElsSOMriure són una família de cinc pallassos: la Txiringa, el Txispes, la Glòbula Rosa, el Pere Gases i la Risonancy Magnètica. Tots ells contagien la seva alegria pels passadissos de l’Hospital Sant Jaume de Calella cada dimecres de 15h a 17h. Una alegria que no només s’encomana als més petits, sinó també a les famílies i a tot l’equip sanitari.
ElsSOMriure formen part dels programes de voluntariat de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH).
Centres on es porta a terme:
- Hospital Sant Jaume de Calella

Si tens formació i creus que pots formar part d’aquest projecte, implica-t’hi! Et necessitem!
Musicoteràpia a pacients ingressats a la Unitat de Pal·liatius i de Llarga Estada
Aquesta iniciativa vol millorar el benestar emocional, físic i l’acompanyament en etapes de final de vida.
Entitats que despleguen el programa:
- Cabré Junqueras Serveis Funeraris amb la col·laboració de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH).
Centres on es porta a terme el programa:
- Unitat de Pal·liatius i Llarga Estada de l’Hospital de Calella.
Grans moments
Amb l’objectiu de lluitar contra la solitud en la qual es troben moltes persones grans i fomentar les relacions intergeneracionals, s’organitzen visites de joves estudiants als centres residencials. Un cop a la setmana, joves de 15 i 16 anys de diferents instituts de Lloret acudeixen a la residència de gent gran i durant una hora comparteixen converses i activitats amb els residents. Les trobades contribueixen a augmentar l’autoestima i el benestar de les persones grans. Els joves, en canvi, reben l’experiència i la saviesa.
Entitat que desplega el programa:
- Càrites de Lloret
Centre on es porta a terme:
- Hospital sociosanitari de Lloret de Mar i Asil Nicolás Font de Lloret Mar

Si estàs estudiant a l’institut i et vols implicar amb aquest projecte, demana informació al teu centre educatiu!
Voluntariat Reiki Ajut
Des de l’any 2013 l’Associació de Voluntaris Reiki Ajut col·labora amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva per apropar aquesta tècnica mil·lenari d’origen nipó als pacients de les àrees sociosanitàries. Amb aquesta pràctica s’ajuda als pacients a superar els efectes secundaris d’alguns tractaments mèdics i reduir les tensions físiques i mentals que poden sentir, afavorint d’aquesta manera el seu benestar.
Entitat que desplega el programa:
- Associació de Voluntaris Reiki Ajut
Centre on es porta a terme:
- Hospital Sociosanitari Sant Jaume de Calella
- Asil Nicolàs Font de Lloret de Mar
Servei de suport immediat a domicili per a persones en situació de malaltia avançada (SSID)
És un servei d’atenció al domicili per a totes aquelles persones que es troben en situació de final de vida i que són ateses per un equip especialitzat en cures pal·liatives. El servei ofereix una atenció integral del malalt incloent aspectes físics, emocionals, socials i espirituals. En aquest sentit, el suport personal al malalt pot incloure la higiene, l’alimentació, cures no complexes o l’acompanyament i també es presta suport emocional a la família.
Aquest programa es porta a terme gràcies al finançament de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), la Fundació Oncolliga i la Fundació Miquel Valls.

Necessitem la teva col·laboració per continuar oferint el servei a més persones.
Programa d’atenció a les persones amb malaltia d’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives, i a les seves famílies
Amb aquest programa es vol oferir una major qualitat de vida al pacient i també a la seva família, donant suport emocional i informació sobre els recursos dels quals disposen. Després de rebre el diagnòstic, molts afectats i familiars desconeixen quines són les possibles sortides i de quins recursos poden beneficiar-se. Detectar com més aviat millor la malaltia i aconsellar correctament la família, pot ser decisiu en la progressió de la demència.
El programa va dirigit a totes les famílies de l’Alt Maresme, de persones que inicien un deteriorament cognitiu o que ja han estat diagnosticades d’algun tipus de demència. Aquest projecte compta amb un neuropsicòleg i la col·laboració de voluntaris i personal de l’Hospital Sant Jaume de Calella.
Gràcies al suport de l’Associació de Voluntaris i Amis de l’Hospital (AVAH), l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Maresme (AFAM), l’Ajuntament de Calella i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) es va crear la Unitat d’Estimulació Cognitiva per oferir serveis d’estimulació cognitiva a la persona afectada i també suport individualitzat a la seva família.
Centre on es porta a terme:
- Hospital Sant Jaume de Calella

Necessitem la teva col·laboració per continuar ampliant els serveis que necessiten les famílies.
L’Encenall. Club social de salut mental
És un recurs destinat a persones que, a causa de patir un trastorn mental, tenen dificultats en la seva inclusió social i comunitària. Amb aquest programa es fomenta el manteniment dels vincles afectius i de relació amb l’entorn, i es generen espais que permeten ocupar el temps lliure i adquirir diferents habilitats i competències personals.
Entitats que despleguen el programa:
- Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH)
- Associació Positiva
Iniciatives:
- Les Lletres de l’Encenall
Aquest projecte consisteix a fer arribar als nadons que neixen a l’Hospital de Calella el seu nom fet amb lletres de roba que, amb l’ajuda del personal d’infermeria de la planta maternoinfantil, es penja al bressol de la criatura.

Ens pots ajudar oferint el teu temps o les teves habilitats i les entitats també ens podeu donar suport!
Programa Coixins del cor
Aquest projecte rep aquest nom no només per la forma que tenen els coixins sinó també per la filosofia que s’hi amaga darrere. Els coixins del cor no només serveixen per alleugerir el dolor i les molèsties després d’una intervenció mamària a causa d’un càncer, sinó que és també una manera d’oferir suport emocional a la dona afectada i a la seva família.
El coixí en forma de cor té el seu origen a Tennessee (Estats Units), quan una infermera va ser operada de cirurgia mamària i les seves ties van cosir-li un coixí amb forma de cor que s’ajustava sota el braç, reduint el dolor de la incisió i disminuint la tensió dels músculs de l’espatlla. En veure els grans beneficis, el projecte es va reproduir arreu.
Entitat que desplega el programa:
Programa d'acompanyament al dol
La pèrdua d’una persona estimada pot provocar sentiments molt diferents com ràbia, tristesa o incomprensió i de vegades és difícil acceptar la realitat i aprendre a tirar endavant. Amb aquest programa s’acompanyen persones que viuen un procés de dol i s’ofereix atenció tant individual com grupal, xerrades de sensibilització i també es compta amb grups de suport emocional per a persones adultes, un dels quals, aborda la pèrdua d’un fill.
Entitats que despleguen el programa:
- Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró
- Fundació La Caixa
- Cabré Junqueres SA Serveis Funeraris
Centres on es porta a terme:
- Hospital Sant Jaume de Calella.

Posa’t en contacte amb la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró. Ho pots fer aquí!
Programa d’atenció a domicili a l’alta hospitalària (PADAH )
Amb aquest projecte es pot donar resposta a les persones que per un motiu de salut han estat ingressades i han patit una davallada funcional que els impedeix, un cop han rebut l’alta hospitalària, desenvolupar les tasques domèstiques amb normalitat (higiene personal, fer la compra, cuinar o portar el control de la medicació). Per això, necessiten suport al seu domicili fins que s’hagin recuperat i puguin tornar a valdre’s per elles mateixes.
Aquest programa actualment està desplegat a Calella, Pineda, Tordera i Sant Pol, i són els Ajuntaments els que financen el servei. Els ciutadans d’aquests municipis que ho requereixen poden comptar amb aquest suport de forma immediata.
