Loading...
Buscar

L’Hospital de Calella permet l’entrada d’un acompanyant en els parts per cesària no urgents

  • Entre altres beneficis, l’acompanyament en el part per cesària afavoreix la satisfacció de les gestants i redueix els nivells d’angoixa que els pot representar el procés
  • Només es permet l’entrada d’un acompanyant a quiròfan en les cesàries no urgents i sempre que es doni una estabilitat clínica tant en la mare com en el fetus en el moment de la intervenció

Des d’aquest mes de març les mares de l’Alt Maresme i la Selva Marítima que han de donar a llum a l’Hospital Sant Jaume de Calella per cesària no urgent poden estar acompanyades durant el procés quirúrgic. D’aquesta manera es vol afavorir la satisfacció de les gestants i disminuir els nivells d’angoixa que pot representar aquest procés per a elles. Des d’inicis de març s’han portat a terme un total de 4 cesàries amb acompanyament.

El fet que les mares que s’han de sotmetre a una cesària no urgent puguin escollir la persona que volen que les acompanyi en el part aporta nombrosos beneficis, com són l’augment de la satisfacció de la gestant, la disminució de l’angoixa, la disminució de la necessitat d’administrar fàrmacs per calmar el dolor, a més de la implicació de l’acompanyant en el procés de part i de possibilitar el contacte pell amb pell en el cas que la mare no el pugui dur a terme immediatament després d’haver tingut el nadó.

En aquest sentit, la cap de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Maria Ángeles Añaños, sosté que “es pot crear un vincle amb més facilitat amb el nadó perquè des del moment que neix mare i acompanyant estaran amb ell i no se’n separaran”.

Per la seva banda, la Dra. Marta González, cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació reconeix que “poder gaudir en parella del moment del naixement de la teva criatura és una de les coses més maques que hi ha, i pensem que el fet de fer una cesària no ha d’impossibilitar poder-ho compartir, per això intentarem en la mesura del possible afavorir aquest moment”.

Quan pot estar present l’acompanyant en una cesària?
L’acompanyant, que és escollit per la mare, només pot estar present en aquelles cesàries no urgents i sempre que es doni una estabilitat clínica en la mare i també en el fetus en el moment de la intervenció. A més, l’acompanyant ha de ser la mateixa persona durant tot el procés.

A la mare se l’informa que pot tenir acompanyament a la cesària el tercer trimestre d’embaràs, quan aquest tipus de part és una possibilitat real després de les valoracions mèdiques pertinents. En una de les consultes rutinàries amb la llevadora se li explica el procediment i se li entrega un díptic amb el detall de la informació. Posteriorment, la gestant i l’acompanyant hauran de signar el consentiment d’acceptació.

Actuacions especials per la Covid-19
A causa de la situació d’excepcionalitat actual per la pandèmia de la Covid-19, catorze dies abans de la inducció del part es realitza, tant a la gestant com a l’acompanyant triat, l’enquesta epidemiològica de la Covid-19. El mateix dia de l’ingrés es repeteix el qüestionari a l’acompanyant i, en cas de sospita per coronavirus, aquest no podrà accedir al quiròfan ni a la sala de parts. A més, a totes les gestants se’ls hi realitza una PCR 48 hores abans de la cesària o una PCR ràpida en cas que ingressin en treball de part.

Descarrega el material

Accesibilidad
X