El servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació ofereix una atenció integral a la dona en totes les seves etapes vitals tant des d’un punt de vista fisiològic com en els moments de patologia.
Des d’aquesta unitat s’ofereix orientació i planificació familiar i sexual, es realitza el cribratge de patologia cervical i mamària, s’atén tota la patologia relacionada amb el cicle menstrual, la menopausa i l’edat senil. Es fa seguiment de les dones en el seu procés de gestació i es dona una atenció integral en el moment del part sempre dins dels valors d’un part respectat. I són seguits de ben a prop el postpart i la lactància.
L’equip d’aquest servei està format per personal mèdic, d’infermeria, llevadores i professionals d’altres especialitats que permeten oferir una atenció global i de qualitat intervenint tant des de l’atenció primària amb el programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) com des de l’hospitalària.
Gràcies a l’activitat quirúrgica que es realitza es dona una resposta eficient davant de les situacions que ho requereixen i l’atenció integral d’urgències les 24h permet estudiar i resoldre els casos en el moment que apareixen.
Els nostres serveis en atenció obstètrica
Assistència a la gestant en el curs de l’embaràs
El control de l’embaràs l’iniciem a l’ASSIR del CAP de referència realitzant visites mensuals fins a les 38 setmanes aproximadament en les gestacions de risc baix-mitjà, moment en el qual les vistes es passen a fer setmanalment a les consultes externes dels hospitals de Calella o Blanes fins al moment del part. Aquestes visites són ateses per llevadores i ginecòlegs alternativament.
La primera visita es fa amb la llevadora. En aquest moment s’obre la història clínica i es fa el carnet d’embaràs, document que s’ha de portar sempre, i es programen les primeres analítiques i la primera ecografia. Amb aquestes proves es pot realitzar el diagnòstic prenatal, i fer un càlcul del risc que té l’embarassada de tenir un fetus amb alteracions que poden comprometre el seu desenvolupament físic i/o mental.
En aquesta etapa també es facilita el Pla de Naixement, un document en el qual la dona pot expressar les seves preferències, necessitats i expectatives pel que fa al procés del part i el naixement. El document l’heu d’entregar a la vostra llevadora o bé, a l’equip que us atengui el dia del part.
El curs té per objectiu dotar de coneixements, estratègies i habilitats a la futura mare i a la seva parella (si en té) que els hi permetin afrontar els canvis físics, emocionals i d’estil de vida que comporta l’arribada d’un fill.
Aquesta activitat s’inicia al cap de les 30 setmanes de gestació i té una durada de 8 sessions de 2 hores cadascuna, on la parella també pot assistir. En aquestes classes es parla de l’embaràs, el part, el postpart i el nadó. Tot a través d’exposicions, jocs de rol, pel·lícules, històries animades o treballs en petits grups.
Consulta les dates i els horaris dels cursos de preparació al naixement:
Vetllem perquè totes les dones que trieu l’Hospital de Calella per donar a llum recordeu el moment del vostre part com una experiència molt especial.
Atenció al part noraml i distòcic
Durant tot el procés de dilatació i part la gestant pot estar acompanyades per la persona que esculli.
En l’inici del part és quan cal entregar als professionals el pla de naixement. Aquest document s’ha d’entregar a l’equip perquè conegui les vostres preferències referents al part. Però, si no es porta aquest document omplert és important que s’informi al personal assistencial de quins són els vostres desitjos amb relació al part: un part natural o bé amb analgèsia epidural.
Si es desitja anestèsia peridural, es posarà en el moment apropiat de la fase de dilatació. I si s’ha decidit no utilitzar anestèsia, però en el decurs del part es canvia d’opinió, els professionals valoraran el cas per si la seva administració és factible segons la fase del part en la qual es troba la gestant.
Treballem per un part respectat
A l’Hospital Sant Jaume de Calella disposem d’una sala de parts natural amb banyera per poder atendre parts a l’aigua. I oferir d’aquesta manera un entorn no medicalitzat per atendre parts de baix risc.
La sala està adaptada a les necessitats de les gestants per poder donar a llum en un ambient íntim, còmode i acollidor i amb la seguretat d’estar en un entorn hospitalari en el cas que es produeixi qualsevol imprevist al llarg del procés.
Característiques de la sala de parts natural
La sala de parts naturals de l’Hospital de Calella compta amb:
- Una banyera
- Un bany amb dutxa
- Una liana
- Una cadira de parts
- Una pilota
- Un llit
- Llums regulables
- Fil musical
Quines gestants poden parir en aquest espai?
A la sala de parts natural hi poden donar a llum les dones que tenen embarassos sense complicacions i per les quals es preveu un part i un naixement de baix risc.
Quin professional atén el part a l’aigua?
El part normal sempre és assistit per llevadores. I en aquest cas, per una llevadora especialitzada que s’ha format prèviament per atendre la dona i el nadó en el medi aquàtic. A l’Hospital de Calella cal dir que a cada torn es compta amb una llevadora i un/a ginecòleg/a preparats per assistir aquest tipus de part.
Disposar d’una sala de parts natural ens permet augmentar la probabilitat de parts vaginals en detriment dels parts instrumentats o cesàries.
Quins beneficis aporta el part a l’aigua?
- Alleugereix el dolor de la fase de dilatació i provoca una sensació més satisfactòria a la gestant.
- Provoca un efecte.
- El medi aquàtic ofereix major mobilitat a la gestant.
Les dones que han de donar a llum a l’Hospital de Calella per cesària no urgent poden estar acompanyades durant el procés quirúrgic. Així volem afavorir la satisfacció de les gestants i disminuir els nivells d’angoixa que pot representar aquest procés per a elles.
Els beneficis de sentir-se acompanyada
El fet que les mares que s’han de sotmetre a una cesària no urgent puguin escollir la persona que volen que les acompanyi en el part aporta nombrosos beneficis, com són l’augment de la satisfacció de la gestant, la disminució de l’angoixa, la disminució de la necessitat d’administrar fàrmacs per calmar el dolor, a més de la implicació de l’acompanyant en el procés de part i de possibilitar el contacte pell amb pell en el cas que la mare no el pugui dur a terme immediatament després d’haver tingut el nadó.
Quan pot estar present l’acompanyant en una cesària?
L’acompanyant, que és escollit per la mare, pot estar present en les cesàries no urgents i sempre que es doni una estabilitat clínica en la mare i també en el fetus en el moment de la intervenció. A més, l’acompanyant ha de ser la mateixa persona durant tot el procés.
Quan s’informa d’aquest acompanyament?
A la mare se l’informa que pot tenir acompanyament a la cesària el tercer trimestre d’embaràs, quan aquest tipus de part és una possibilitat real després de les valoracions mèdiques pertinents. En una de les consultes rutinàries amb la llevadora se li explica el procediment i se li entrega un díptic amb el detall de la informació. Posteriorment, la gestant i l’acompanyant hauran de signar el consentiment d’acceptació.
Amb l’objectiu d’afavorir el benestar físic i emocional de la mare en el moment de la dilatació i el part, des de l’any 2019 hem incorporat l’aromateràpia –utilització d’olis essencials–. Aquesta és una pràctica complementaria, que en cap cas substitueix el tractament mèdic, i només s’aplica prèvia autorització dels progenitors i en els casos on el part no presenta cap tipus de complicació.
Amb quins olis es treballa?
Es treballa amb diversos olis essencials procedents de diferents plantes, ja que cadascun produeix uns efectes determinats. La camamilla, la mandarina, la taronja dolça i la lavanda tenen efectes relaxants, el llorer té propietats analgèsiques i ajuda en el moment de les contraccions i el clavell o clau d’espècie és antisèptic i també analgèsic, a més d’ajudar a produir contraccions.
Els olis essencials que s’utilitzen són quimiotipats. Una mateixa planta pot produir essències molt diferents des d’un punt de vista bioquímic segons el clima o la composició del sòl, per tant, el quimiotip és una manera de classificació química, biològica i botànica dels olis que hi ha en una planta i que designa la molècula que té una major presència en aquell oli concret.
Com s’apliquen els olis?
L’aplicació dels diferents olis essencials es fa a nivell tòpic a partir de massatges o bé amb l’ús de vaporitzadors per aromatitzar la sala on es troba la mare.
La impressió de la placenta no és una pràctica clínica necessària, no obstant això, és una tasca que millora l’experiència de les dones que transiten aquest procés. La tècnica la porten a terme l’equip de llevadores de la sala de parts i un cop s’ha produït el deslliurament de la placenta la reserven a l’espera que el cordó umbilical deixi de bategar i després d’atendre la mare i el nadó procedeixen a fer la impressió.
Des de principis del 2022 les gestants tenen l’oportunitat, de forma voluntaria, d’emportar-se la impressió sobre paper de la seva placenta com a record si així ho desitgen.
Una iniciativa que representa un pas més en la humanització del procés del part i dona calidesa en un moment de gran transcendència per a la dona.
Com es fa la sobreimpressió?
Se sobreimpressiona la placenta sobre un paper gruixut d’aquarel·la o cartolina utilitzant la mateixa sang de l’òrgan o bé netejant la placenta i tenyint-la amb els colors que la mare vulgui. Si és així, la pintura s’estén bé sobre la placenta i el cordó umbilical i es fa la impressió sobre el paper.
A l’hora del part, teniu l’oportunitat de veure com surt el cap del vostre fill o filla a través d’un mirall i podeu tocar-lo per viure la sensació del naixement amb més intensitat. I si ho desitgeu, el vostre acompanyant podrà tallar el cordó umbilical.
Es respecta el desenvolupament espontani del part, si aquest evoluciona amb normalitat, sense fer accions dirigides per accelerar el procés.
Des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva vetllem per a una atenció segura de la mare i el nadó tant en el moment del part com en el postpart mitjançant una correcta identificació. Precisament, la identificació activa dels pacients és molt important per a la seva seguretat i és un dels mecanismes més eficaços per prevenir esdeveniments adversos i evitar problemes.
Us pot interessar
Atenció puerperal i de la mare lactant
En el moment del naixement del nadó, s’afavoreix des del primer instant el pell amb pell entre la mare i l’infant. Sempre que el vostre fill o filla no necessiti atenció de la llevadora o els professionals de pediatria estarà en tot moment amb vosaltres.
Al nadó, mentre està amb vosaltres se li practicaran un seguit de procediments: identificació, control de temperatura i pes, control de glicèmies si cal, aplicació de pomada als ulls o administració de vitamina K.
A l’Hospital de Calella fomentem l’alletament matern perquè la llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó, ja que és molt més completa que qualsevol altra alternativa. Conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També s’ha demostrat beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual de l’infant.
L’Organització Mundial de la Salut recomana alimentar el nadó exclusivament amb lactància materna durant els primers sis mesos de vida, ja que aquesta li aporta els beneficis nutricionals necessaris per créixer.
Si ja estàs alletant el teu nadó, tens llet suficient i t’agradaria ajudar amb la teva llet a nadons que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no poden ser alletats per la mateixa mare, pots fer-te donant de llet. Només has de presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables.
Banc de llet materna:
Recomanacions i tècniques d’extracció:
Durant l’estada a l’hospital es procuren resoldre tots els dubtes que tingueu sobre la nova situació i se us orienta d’on podeu trobar més informació sobre lactància materna i també dels grups de suport i de postpart que hi ha al territori.
El postpart
L’equip de llevadores facilitarà l’alletament matern des del mateix moment del naixement, sigui un part vaginal o cesària, i durant tota l’estada a l’hospital tindreu el suport que sigui necessari. Tot respectant la llibertat de cada mare.
Un cop la mare i el nadó sigueu a la planta maternoinfantil de l’Hospital de Calella es valorarà l’evolució de l’infant pel que fa a pes i alimentació. En el cas de ser necessària l’alimentació suplementària, s’oferirà a les mares aparells extractors de llet.
Durant l’estada a l’hospital es procuren resoldre tots els dubtes que tingueu sobre la nova situació i se us orienta d’on podeu trobar més informació sobre lactància materna i també dels grups de suport i de postpart que hi ha al territori.
És un espai d’educació sanitària que funciona on us reuniu les mares amb els vostres infants juntament amb la llevadora per sentir-vos acompanyades en l’experiència i rebre assessorament professional. Aquí podeu compartir les vostres vivències amb altres dones, que estan en la mateixa situació i que us ajuda a viure la nova etapa de forma més positiva.
Els aspectes que es tracten en el grup postpart són:
Descarrega’t la taula d’exercicis
Recomanacions per a la recuperació física després del part:
Descarrega’t les recomanacions per fer massatges als nadons
Els grups de postpart es reuneixen un cop per setmana durant unes 2 hores aproximadament. La dinàmica del grup varia en funció de les necessitats dels nadons (alletament, canvi de bolquers, etc.) i de les mares.
L’assistència als grups és lliure, amb independència del lloc on s’hagi produït el part i es podrà escollir el CAP què l’horari sigui més adequat per a la mare.
Descarrega’t els horaris dels grups de postpart
Cal demanar hora quan arribeu a casa i sempre s’ha de portar el Carnet de Salut del Nadó.
El retorn a casa
El postpart és una etapa en què la dona i la seva parella s’han d’adaptar al rol de ser pares. Per a elles implica molts canvis tant físics, emocionals com de tasques quotidianes.
Amb l’arribada a casa cal tenir en compte que cal establir unes rutines concretes i també un seguit de cures, sobretot, els primers mesos.
El nadó haurà de realitzar una visita a l’ambulatori amb:
Cal demanar hora quan arribeu a casa i sempre s’ha de portar el Carnet de Salut del Nadó.
Quan la mare torna a casa després del part és important que segueixi les següents recomanacions:
La mare amb el nadó ha de realitzar una visita al CAP on s’ha controlat l’embaràs amb:
Els nostres serveis en atenció ginecològica
Unitats especialitzades
És una unitat multidisciplinària formada pels serveis de Ginecologia i Obstetrícia, Urologia, Rehabilitació i Cirurgia General per tractar patologies com la incontinència orinaria femenina o el prolapse de sòl pelvià. Patologies que requereixen una atenció integral en la qual interactuïn professionals de diferents disciplines.
Gràcies al treball conjunt entre els serveis de Ginecologia, Cirurgia General i Cirurgia Plàstica s’ofereix una atenció multidisciplinària als pacients amb patologia benigna i maligne de la mama del territori de l’Alt Maresme i la Selva Marítima siguin dones o homes.
Documents d'interès
Aquesta unitat depèn del servei de Ginecologia i atén les malalties de càncer genital.