Loading...
Buscar

Ginecologia i Obstetrícia

El servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació ofereix una atenció integral a la dona en totes les seves etapes vitals tant des d’un punt de vista fisiològic com en els moments de patologia.

Des d’aquesta unitat s’ofereix orientació i planificació familiar i sexual,  es realitza el cribratge de patologia cervical i mamària, s’atén tota la patologia relacionada amb el cicle menstrual, la menopausa i l’edat senil. Es fa  seguiment de  les dones en el seu procés de gestació i es dona una atenció integral  en el moment del part sempre dins dels valors d’un part respectat. I són seguits de ben a prop el postpart i la lactància. 

L’equip d’aquest servei està format per personal mèdic, d’infermeria, llevadores i  professionals d’altres especialitats que permeten oferir una atenció global i de qualitat intervenint tant des de l’atenció primària amb el programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) com des de l’hospitalària.

Gràcies a l’activitat quirúrgica que es realitza es dona una resposta eficient davant de les situacions que ho requereixen i l’atenció integral d’urgències les 24h permet estudiar i resoldre els casos en el moment que apareixen.

Els nostres serveis en atenció obstètrica

Assistència a la gestant en el curs de l’embaràs

El control de l’embaràs l’iniciem a l’ASSIR del CAP de referència realitzant visites mensuals fins a les 38 setmanes aproximadament en les gestacions de risc baix-mitjà, moment en què les vistes es passen a fer setmanalment a les consultes externes dels hospitals de Calella o Blanes fins al moment del part. Aquestes visites són ateses per llevadores i ginecòlegs alternativament.

La primera visita es fa amb la llevadora. En aquest moment s’obre la història clínica i es fa el carnet d’embaràs, document que s’ha de portar sempre, i es programen les primeres analítiques i la primera ecografia. Amb aquestes proves es pot realitzar el diagnòstic prenatal, i fer un càlcul del risc que té l’embarassada de tenir un fetus amb alteracions que poden comprometre el seu desenvolupament físic i/o mental.

En aquesta etapa també es facilita el Pla de Naixement, un document en el qual la dona pot expressar les seves preferències, necessitats i expectatives pel que fa al procés del part i el naixement. El document l’heu d’entregar a la vostra llevadora o bé, a l’equip que us atengui el dia del part.

El curs té per objectiu dotar de coneixements, estratègies i habilitats a la futura mare i a la seva parella (si en té) que els hi permetin afrontar els canvis físics, emocionals i d’estil de vida que comporta l’arribada d’un fill.

Aquesta activitat s’inicia al cap de les 30 setmanes de gestació i té una durada de 8 sessions de 2 hores cadascuna, on la parella també pot assistir. En aquestes classes es parla de l’embaràs, el part, el postpart i el nadó. Tot a través d’exposicions, jocs de rol, pel·lícules, històries animades o treballs en petits grups.

Consulta les dates i els horaris dels cursos de preparació al naixement:

És recomanable que no porteu joies, ni pírcings i vingueu amb les ungles de les mans i els peus tallades i sense pintar.

Atenció al part normal i distòcic

Durant tot el procés de dilatació i part podreu estar acompanyades per la persona que vosaltres escolliu. El vostre part serà atès per un professional de ginecologia, per personal auxiliar d’infermeria i una llevadora. En tot moment, i en la mesura del possible, se us informa dels procediments que es realitzen. 

Quan feu l’ingrés se us col·locarà un braçalet per identificar-vos, serà el mateix que portarà el  nadó quan neixi. També se us posa una via venosa perifèrica per si és necessari administrar medicació.

Si heu fet el pla de naixement, l’haureu de donar a qui us atengui perquè l’equip conegui els vostres desitjos referents al part. Però, si no l’heu fet, és molt important que informeu el personal assistencial de quin tipus de part voleu (part natural o part amb analgèsia epidural).

Amb l’objectiu d’afavorir el benestar físic i emocional de la mare en el moment de la dilatació i el part, l’equip de llevadores estarà al vostre costat per tot allò que pugueu necessitar i us facilitarà un seguit de mesures de confort com dutxes d’aigua calenta, pilotes o massatges amb olis essencials (aromateràpia) perquè us pugueu relaxar. També us ajudaran a adoptar postures que facilitin la dilatació i el descens del cap fetal.

Si desitgeu anestèsia peridural, se us posarà en el moment apropiat de la fase de dilatació. Si heu decidit no utilitzar la possibilitat de l’anestèsia, però en el decurs del part canvieu d’opinió, l’anestesista valorarà el cas per si l’administració de la mateixa en la fase del part en què us trobeu pot estar justificada.

A l’hora del part, teniu l’oportunitat de veure com surt el cap del vostre fill o filla a través d’un mirall i podeu tocar-lo per viure la sensació del naixement amb més intensitat. I si ho desitgeu, el vostre acompanyant podrà tallar el cordó umbilical. 

Es respecta el desenvolupament espontani del part, si aquest evoluciona amb normalitat, sense fer accions dirigides per accelerar el procés.

Hi ha la possibilitat que s’hagin de practicar intervencions obstètriques (cesària o instrumentació), només, quan estiguin indicades pel cos mèdic amb la finalitat de mantenir un bon estat matern o fetal, i s’informa en tot moment del motiu i del procediment a seguir a la mare.

Des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva vetllem per a una atenció segura de la mare i el nadó tant en el moment del part com en el postpart mitjançant una correcta identificació. Precisament, la identificació activa dels pacients és molt important per a la seva seguretat i és un dels mecanismes més eficaços per prevenir esdeveniments adversos i evitar problemes.

Us pot interessar

Atenció puerperal i de la mare lactant

En el moment del naixement del nadó, s’afavoreix des del primer instant el pell amb pell entre la mare i l’infant. Sempre que el vostre fill o filla no necessiti atenció de la llevadora o els professionals de pediatria estarà en tot moment amb vosaltres. 

Al nadó, mentre està amb vosaltres se li practicaran un seguit de procediments: identificació, control de temperatura i pes, control de glicèmies si cal, aplicació de pomada als ulls o administració de vitamina K. 

En el cas que el part hagi estat per cesària, el nadó podrà estar amb el pare o acompanyant fins que la mare surti del quiròfan i passi a la sala de reanimació, on se li portarà l’infant, sempre que sigui possible, perquè es pugui fer el pell amb pell. Si la mare no està en condicions de rebre el petit o la petita, la parella o l’acompanyant podrà fer el pell amb pell fins que pugui tornar amb la mare.

No es permet gravar o fotografiar el part. Quan el nen o la nena hagi nascut sí que es podran fer fotografies però caldrà comunicar-ho prèviament al personal sanitari.

A l’Hospital de Calella fomentem l’alletament matern perquè la llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó, ja que és molt més completa que qualsevol altra alternativa. Conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També s’ha demostrat beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual de l’infant.

L’Organització Mundial de la Salut recomana alimentar el nadó exclusivament amb lactància materna durant els primers sis mesos de vida, ja que aquesta li aporta els beneficis nutricionals necessaris per créixer.

Si ja estàs alletant el teu nadó, tens llet suficient i t’agradaria ajudar amb la teva llet a nadons que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no poden ser alletats per la mateixa mare, pots fer-te donant de llet. Només has de presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables.

Banc de llet materna:

Recomanacions i tècniques d’extracció:

Durant l’estada a l’hospital es procuren resoldre tots els dubtes que tingueu sobre la nova situació i se us orienta d’on podeu trobar més informació sobre lactància materna i també dels grups de suport i de postpart que hi ha al territori.

El postpart

L’equip de llevadores facilitarà l’alletament matern des del mateix moment del naixement,  sigui un part vaginal o cesària, i durant tota l’estada a l’hospital tindreu el suport que sigui necessari. Tot respectant la llibertat de cada mare. 

Un cop la mare i el nadó sigueu a la planta maternoinfantil de l’Hospital de Calella es valorarà l’evolució de l’infant pel que fa a pes i alimentació. En el cas de ser necessària l’alimentació suplementària, s’oferirà a les mares aparells extractors de llet. 

Durant l’estada a l’hospital es procuren resoldre tots els dubtes que tingueu sobre la nova situació i se us orienta d’on podeu trobar més informació sobre lactància materna i també dels grups de suport i de postpart que hi ha al territori.

És un espai d’educació sanitària que funciona on us reuniu les mares amb els vostres infants juntament amb la llevadora per sentir-vos acompanyades en l’experiència i rebre assessorament professional. Aquí podeu compartir les vostres vivències amb altres dones, que estan en la mateixa situació i que us ajuda a viure la nova etapa de forma més positiva. 

Els aspectes que es tracten en el grup postpart són:

 • Postura correcta de l’esquena en les activitats quotidianes
 • Exercicis del sòl pelvià
 • Tonificar la musculatura abdominal (hipopressius)
 • Relaxació

Descarrega’t la taula d’exercicis

Recomanacions per a la recuperació física després del part:

 • Afavorir el vincle dels pares amb els fills a través del massatge infantil
 • Suport a les dones en temes d’alletament.
 • Resoldre dubtes i temors amb aspectes d’atenció i cura del nadó.
 • Assessorament de contracepció i sexualitat.

Descarrega’t les recomanacions per fer massatges als nadons

Els grups de postpart es reuneixen un cop per setmana durant unes 2 hores aproximadament. La dinàmica del grup varia en funció de les necessitats dels nadons (alletament, canvi de bolquers, etc.) i de les mares.

L’assistència als grups és lliure, amb independència del lloc on s’hagi produït el part i es podrà escollir el CAP què l’horari sigui més adequat per a la mare.

Descarrega’t els horaris dels grups de postpart

Cal demanar hora quan arribeu a casa i sempre s’ha de portar el Carnet de Salut del Nadó.

El retorn a casa

El postpart és una etapa en què la dona i la seva parella s’han d’adaptar al rol de ser pares. Per a elles implica molts canvis tant físics, emocionals com de tasques quotidianes. 

Amb l’arribada a casa cal tenir en compte que cal establir unes rutines concretes i també un seguit de cures, sobretot, els primers mesos.

 • El melic
  S’ha de curar amb alcohol de 70 ºC, 2 cops al dia i quan sigui necessari. Mantenir-lo net i sec.
 • El bany
  Es pot fer un cop al dia, però no és imprescindible
 • L'alletament matern
  Posar el nadó al pit sempre que ho demani, "el pit no té horari". Els primers dies com a mínim ha de mamar 8 vegades cada 24 hores.
 • El massatge i el contacte pell amb pell
  ajuden al nadó a relaxar-se, a guanyar pes, a madurar el seu sistema de defensa i a sentir-se protegit com quan estava dins la panxa materna.
 • El plor
  És l'únic llenguatge que té el nadó per comunicar-se amb el seu entorn. Cal mantenir la calma.
 • El passeig
  L’infant pot sortir a passejar des del primer dia de l’alta.

El nadó haurà de realitzar una visita a l’ambulatori amb:

 • La infermera pediàtrica
 • El personal mèdic

Cal demanar hora quan arribeu a casa i sempre s’ha de portar el Carnet de Salut del Nadó.

Quan la mare torna a casa després del part és important que segueixi les següents recomanacions:

 • Procurar descansar. És important aprofitar quan dorm el nadó.
 • Portar una alimentació equilibrada.
 • Evitar el consum de tabac, alcohol i qualsevol altre tòxic.
 • La higiene diària amb dutxa es podrà realitzar des del primer dia.
 • No utilitzar tampons vaginals.
 • Utilitzar el preservatiu en iniciar les relacions sexuals.
 • Mantenir la ferida quirúrgica neta i seca si el part ha estat per cesària.
 • Mantenir la ferida neta amb la dutxa diària si hi ha punts vaginals.
 • Si hi ha clivelles al mugró, posar-hi la pròpia llet i deixar assecar a l’aire. Assegurar una bona col·locació del nadó al pit.
 • El més important és la relació amb el nadó i la parella, la feina de la casa pot esperar.

La mare amb el nadó ha de realitzar una visita al CAP on s’ha controlat l’embaràs amb:

 • La llevadora , en els primers 10 dies després del part (cal portar l’informe d’alta).
 • La llevadora o el ginecòleg per a la revisió postpart aproximadament al cap de 6 setmanes del part.

Els nostres serveis en atenció ginecològica

 • Miomes uterins
 • Patologia endouterina (pòlips, miomes, hiperplàsia endometrial)
 • Patologia benigna anaxial
 • Oncologia ginecològica
 • Patologia mamària
 • Estudi de la pacient estèril o infèrtil

Unitats especialitzades

És una unitat multidisciplinària formada pels serveis de Ginecologia i Obstetrícia, Urologia, Rehabilitació i Cirurgia General per tractar patologies com la incontinència orinaria femenina o el prolapse de sòl pelvià. Patologies que requereixen una atenció integral en la qual interactuïn professionals de diferents disciplines. 

Gràcies al treball conjunt entre els serveis de Ginecologia, Cirurgia General i Cirurgia Plàstica s’ofereix una atenció multidisciplinària als pacients amb  patologia benigna i maligne de la mama del territori de l’Alt Maresme i la Selva Marítima  siguin dones o homes.

 • Cap de la Unitat de Patologia Mamària:
  Dra. Mireia Recaj

Documents d'interès

Aquesta unitat depèn del servei de Ginecologia i atén les malalties de càncer genital.

Proves ginecològiques i obstètriques diagnòstiques

Proves quirúrgiques

 • Tractament quirúrgic obstètric: Cesàries
 • Tractament quirúrgic ginecològic: Laparoscòpic i obert en funció de la patologia i Histeroscòpies quirúrgiques
 • Tractament quirúrgic oncològic: Laparoscòpic i obert en funció de la patologia
 • Tractament quirúrgic de la patologia de la mama

Responsables

 • Cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia:
  Dra. Marta Gonzàlez 
 • Cap d’infermeria de llevadores i ASSIR:
  Cristina Torres
 • Coordinador de l’Àrea Prenatal:
  Dr. Gesualdo Bufalino
 • Coordinador dels ASSIR de l’Alt Maresme i la Selva Marítima:
  Dr. Andrés Zuñiga

Activitat

Obstètrica

 • 654 pacients hospitalitzats
 • 810 pacients atesos a consultes externes
 • 594 parts

Ginecològica

 • 498 pacients hospitalitzats
 • 1.015 pacients atesos a consultes externes
 • 442 intervencions quirúrgiques majors
 • 221 intervencions de cirurgia menor ambulatòria
*Dades actualitzades anualment

On es troba el servei

 • Hospital de Calella

 • Consultes externes:
  Planta -1
 • Urgències obstètriques:
  Sala de parts: planta 2ª
 • Planta maternoinfantil:
  Planta 5ª
 • Hospital de Blanes

 • Consultes externes:
  Planta 0
Accesibilidad
X