Loading...
Buscar

Ginecologia i Obstetrícia

El servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació ofereix una atenció integral a la dona en totes les seves etapes vitals tant des d’un punt de vista fisiològic com en els moments de patologia.

Des d’aquesta unitat s’ofereix orientació i planificació familiar i sexual,  es realitza el cribratge de patologia cervical i mamària, s’atén tota la patologia relacionada amb el cicle menstrual, la menopausa i l’edat senil. Es fa  seguiment de  les dones en el seu procés de gestació i es dona una atenció integral  en el moment del part sempre dins dels valors d’un part respectat. I són seguits de ben a prop el postpart i la lactància. 

L’equip d’aquest servei està format per personal mèdic, d’infermeria, llevadores i  professionals d’altres especialitats que permeten oferir una atenció global i de qualitat intervenint tant des de l’atenció primària amb el programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) com des de l’hospitalària.

Gràcies a l’activitat quirúrgica que es realitza es dona una resposta eficient davant de les situacions que ho requereixen i l’atenció integral d’urgències les 24h permet estudiar i resoldre els casos en el moment que apareixen.

Els nostres serveis en atenció obstètrica

Assistència a la gestant en el curs de l’embaràs

El control de l’embaràs l’iniciem a l’ASSIR del CAP de referència realitzant visites mensuals fins a les 38 setmanes aproximadament en les gestacions de risc baix-mitjà, moment en el qual les vistes es passen a fer setmanalment a les consultes externes dels hospitals de Calella o Blanes fins al moment del part. Aquestes visites són ateses per llevadores i ginecòlegs alternativament.

La primera visita es fa amb la llevadora. En aquest moment s’obre la història clínica i es fa el carnet d’embaràs, document que s’ha de portar sempre, i es programen les primeres analítiques i la primera ecografia. Amb aquestes proves es pot realitzar el diagnòstic prenatal, i fer un càlcul del risc que té l’embarassada de tenir un fetus amb alteracions que poden comprometre el seu desenvolupament físic i/o mental.

En aquesta etapa també es facilita el Pla de Naixement, un document en el qual la dona pot expressar les seves preferències, necessitats i expectatives pel que fa al procés del part i el naixement. El document l’heu d’entregar a la vostra llevadora o bé, a l’equip que us atengui el dia del part.

El curs té per objectiu dotar de coneixements, estratègies i habilitats a la futura mare i a la seva parella (si en té) que els hi permetin afrontar els canvis físics, emocionals i d’estil de vida que comporta l’arribada d’un fill.

Aquesta activitat s’inicia al cap de les 30 setmanes de gestació i té una durada de 8 sessions de 2 hores cadascuna, on la parella també pot assistir. En aquestes classes es parla de l’embaràs, el part, el postpart i el nadó. Tot a través d’exposicions, jocs de rol, pel·lícules, històries animades o treballs en petits grups.

Consulta les dates i els horaris dels cursos de preparació al naixement:

 • ASSIR Lloret de Mar
  Dilluns o dimecres de 17.30 a 19.30 h (CAP Dr. Fco. Benito Inaraja)
 • ASSIR Blanes
  Dimecres de 10 a 11.30 h (Centre Cívic Can Borrell)
 • ASSIR Malgrat de Mar
  Dijous de 17.30 a 19.30 h (CAP Dr. Josep Troner i Fors)
 • ASSIR Tordera
  Dimarts de 17.30 a 19.30 h (CAP Tordera)
 • ASSIR Pineda de Mar
  Dimecres de 9 a 11 h (Can Xaubet)
 • ASSIR Calella
  Dilluns de 10 a 11.30 h (Fàbrica Llobet. Associació de la Dona)
 • ASSIR Canet de Mar
  Dijous 17.30 a 19.30 h (CAP Canet)

L’equip de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha incorporat la pràctica del ioga per a totes les dones de l’Alt Maresme i la Selva Marítima que estan embarassades i en postpart immediat.

Aquesta iniciativa  té com a principal objectiu oferir un acompanyament més global a totes les dones durant el procés prenatal i després de donar a llum i contribuir al seu benestar físic i emocional. La iniciativa s’emmarca en el desplegament de l’estratègia de l’atenció al part respectat.

Com puc participar a l’activitat?

De l’activitat se n’informa a les consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de la Corporació, des d’on es fa el control gestacional.

El ioga està adreçat a totes les dones que inicien els cursos de preparació al part durant el tercer trimestre d’embaràs (a partir de la setmana 27 o 28) i a les que ja han parit i es troben en el postpart immediat.

Organització i horaris de les sessions

S’organitza una sessió setmanal, cada dilluns, d’una hora (de 10 a 11 hores) per a les embarassades. Les sessions, gratuïtes, es porten a terme a la sala de l’Associació de dones de Calella a la Fàbrica Llobet-Guri, gràcies a la cessió d’espai que ha fet l’Ajuntament i l’entitat.

Descarrega’t la fitxa amb les diferents asanas

L’equip de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha dissenyat un programa d’activitat física a l’aigua per a les dones embarassades que ja han arribat a l’últim trimestre de gestació (a partir de la 27 setmana) i porten el seguiment del seu embaràs als diferents ASSIR (consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva) de l’Alt Maresme i la Selva Marítima.

Aquesta iniciativa  té com a principal objectiu incrementant els parts fisiològics en detriment dels instrumentats, així com també millorar la qualitat de vida de les gestants.

Com puc participar a l’activitat?

De l’activitat se n’informa a les consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de la Corporació, des d’on es fa el control gestacional.

Per participar a l’activitat és necessari complir uns criteris d’inclusió. La gestant ha de portar un seguiment adequat de l’embaràs amb la seva llevadora, ha de ser una gestació  sense complicacions i tipificada de risc baix o mitjà i la mare ha d’estar en el tercer trimestre d’embaràs (setmana 27).

Organització i horaris de les sessions

S’organitza una sessió setmanal, cada dijous, de 45 minuts de durada (de 12.15 a 13 hores). Les sessions, gratuïtes, es porten a terme a la piscina del Complex Esportiu Can Xaubet a Pineda de Mar gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de municipi que ha cedit l’espai.

Vetllem perquè totes les dones que trieu l’Hospital de Calella per donar a llum recordeu el moment del vostre part com una experiència molt especial.

Atenció al part normal i distòcic

Durant tot el procés de dilatació i part la gestant pot estar acompanyades per la persona que esculli.

En l’inici del part és quan cal entregar als professionals el pla de naixement. Aquest document s’ha d’entregar a l’equip perquè conegui les vostres preferències referents al part. Però, si no es porta aquest document omplert és important que s’informi al personal assistencial de quins són els vostres desitjos amb relació al part: un part natural o bé amb analgèsia epidural.

Si es desitja anestèsia peridural, es posarà en el moment apropiat de la fase de dilatació. I si s’ha decidit no utilitzar anestèsia, però en el decurs del part es canvia d’opinió, els professionals valoraran el cas per si la seva administració és factible segons la fase del part en la qual es troba la gestant.

Treballem per un part respectat

 

A l’Hospital Sant Jaume de Calella disposem d’una sala de parts natural amb banyera per poder atendre parts a l’aigua. I oferir d’aquesta manera un entorn no medicalitzat per atendre parts de baix risc.

La sala està adaptada a les necessitats de les gestants per poder donar a llum en un ambient íntim, còmode i acollidor i amb la seguretat d’estar en un entorn hospitalari en el cas que es produeixi qualsevol imprevist al llarg del procés.

Característiques de la sala de parts natural

La sala de parts naturals de l’Hospital de Calella compta amb:

 • Una banyera
 • Un bany amb dutxa
 • Una liana
 • Una cadira de parts
 • Una pilota
 • Un llit
 • Llums regulables
 • Fil musical

Quines gestants poden parir en aquest espai?

A la sala de parts natural hi poden donar a llum les dones que tenen  embarassos sense complicacions i per les quals es preveu un part i un naixement de baix risc.

Quin professional atén el part a l’aigua?

El part normal sempre és assistit per llevadores. I en aquest cas, per una llevadora especialitzada que s’ha format prèviament per atendre la dona i el nadó en el medi aquàtic. A l’Hospital de Calella cal dir que a cada torn es compta amb una llevadora i un/a ginecòleg/a preparats per assistir aquest tipus de part.

 

Disposar d’una sala de parts natural ens permet augmentar la probabilitat de parts vaginals en detriment dels parts instrumentats o cesàries.

 

Quins beneficis aporta el part a l’aigua?

 • Alleugereix el dolor de la fase de dilatació i provoca una sensació més satisfactòria a la gestant.
 • Provoca un efecte.
 • El medi aquàtic ofereix major mobilitat a la gestant.

Les dones que han de donar a llum a l’Hospital de Calella per cesària no urgent poden estar acompanyades durant el procés quirúrgic. Així volem afavorir la satisfacció de les gestants i disminuir els nivells d’angoixa que pot representar aquest procés per a elles.

Els beneficis de sentir-se acompanyada

El fet que les mares que s’han de sotmetre a una cesària no urgent puguin escollir la persona que volen que les acompanyi en el part aporta nombrosos beneficis, com són l’augment de la satisfacció de la gestant, la disminució de l’angoixa, la disminució de la necessitat d’administrar fàrmacs per calmar el dolor, a més de la implicació de l’acompanyant en el procés de part i de possibilitar el contacte pell amb pell en el cas que la mare no el pugui dur a terme immediatament després d’haver tingut el nadó.

Quan pot estar present l’acompanyant en una cesària?

L’acompanyant, que és escollit per la mare, pot estar present en les cesàries no urgents i sempre que es doni una estabilitat clínica en la mare i també en el fetus en el moment de la intervenció. A més, l’acompanyant ha de ser la mateixa persona durant tot el procés.

Quan s’informa d’aquest acompanyament?

A la mare se l’informa que pot tenir acompanyament a la cesària el tercer trimestre d’embaràs, quan aquest tipus de part és una possibilitat real després de les valoracions mèdiques pertinents. En una de les consultes rutinàries amb la llevadora se li explica el procediment i se li entrega un díptic amb el detall de la informació. Posteriorment, la gestant i l’acompanyant hauran de signar el consentiment d’acceptació.

Amb l’objectiu d’afavorir el benestar físic i emocional de la mare en el moment de la dilatació i el part, des de l’any 2019 hem incorporat l’aromateràpia –utilització d’olis essencials–. Aquesta és una pràctica complementaria, que en cap cas substitueix el tractament mèdic, i només s’aplica prèvia autorització dels progenitors i en els casos on el part no presenta cap tipus de complicació.

Amb quins olis es treballa?

Es treballa amb diversos olis essencials procedents de diferents plantes, ja que cadascun produeix uns efectes determinats. La camamilla, la mandarina, la taronja dolça i la lavanda tenen efectes relaxants, el llorer té propietats analgèsiques i ajuda en el moment de les contraccions i el clavell o clau d’espècie és antisèptic i també analgèsic, a més d’ajudar a produir contraccions.

Els olis essencials que s’utilitzen són quimiotipats. Una mateixa planta pot produir essències molt diferents des d’un punt de vista bioquímic segons el clima o la composició del sòl, per tant, el quimiotip és una manera de classificació química, biològica i botànica dels olis que hi ha en una planta i que designa la molècula que té una major presència en aquell oli concret.

Com s’apliquen els olis?

L’aplicació dels diferents olis essencials es fa a nivell tòpic a partir de massatges o bé amb l’ús de vaporitzadors per aromatitzar la sala on es troba la mare.

Difusor per a l'aromateràpia a partir de l'utilització d'olis essencials.

La impressió de la placenta no és una pràctica clínica necessària, no obstant això, és una tasca que millora l’experiència de les dones que transiten aquest procés. La tècnica la porten a terme l’equip de llevadores de la sala de parts i un cop s’ha produït el deslliurament de la placenta la reserven a l’espera que el cordó umbilical deixi de bategar i després d’atendre la mare i el nadó procedeixen a fer la impressió.

Des de principis del 2022 les gestants tenen l’oportunitat, de forma voluntaria, d’emportar-se la impressió sobre paper de la seva placenta com a record si així ho desitgen.

Una iniciativa que representa un pas més en la humanització del procés del part i dona calidesa en un moment de gran transcendència per a la dona.

Com es fa la sobreimpressió?

Se sobreimpressiona la placenta sobre un paper gruixut d’aquarel·la o cartolina utilitzant la mateixa sang de l’òrgan o bé netejant la placenta i tenyint-la amb els colors que la mare vulgui. Si és així, la pintura s’estén bé sobre la placenta i el cordó umbilical i es fa la impressió sobre el paper.

 

A l’hora del part, teniu l’oportunitat de veure com surt el cap del vostre fill o filla a través d’un mirall i podeu tocar-lo per viure la sensació del naixement amb més intensitat. I si ho desitgeu, el vostre acompanyant podrà tallar el cordó umbilical. 

Es respecta el desenvolupament espontani del part, si aquest evoluciona amb normalitat, sense fer accions dirigides per accelerar el procés.

Des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva vetllem per a una atenció segura de la mare i el nadó tant en el moment del part com en el postpart mitjançant una correcta identificació. Precisament, la identificació activa dels pacients és molt important per a la seva seguretat i és un dels mecanismes més eficaços per prevenir esdeveniments adversos i evitar problemes.

Us pot interessar

Atenció puerperal i de la mare lactant

L’equip de llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha incorporat la pràctica del ioga per a totes les dones de l’Alt Maresme i la Selva Marítima que estan embarassades i en postpart immediat.

Aquesta iniciativa té com a principal objectiu oferir un acompanyament més global a totes les dones durant el procés prenatal i després de donar a llum i contribuir al seu benestar físic i emocional. La iniciativa s’emmarca en el desplegament de l’estratègia de l’atenció al part respectat.

Com puc participar a l’activitat?

De l’activitat se n’informa a les consultes d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de la Corporació, des d’on es fa el control gestacional.

El ioga està adreçat a totes les dones que inicien els cursos de preparació al part durant el tercer trimestre d’embaràs (a partir de la setmana 27 o 28) i a les que ja han parit i es troben en el postpart immediat, passades les 40 primeres setmanes després de donar a llum.

Organització i horaris de les sessions

S’organitza una sessió setmanal, cada dilluns, d’una hora i mitja (de 12 a 13.30 hores) per a les mares en postpart, en aquest cas, l’activitat es realitza sense fills.

Les sessions, gratuïtes, es porten a terme a la sala de l’Associació de dones de Calella a la Fàbrica Llobet-Guri, gràcies a la cessió d’espai que ha fet l’Ajuntament i l’entitat.

Descarrega’t la fitxa amb les diferents asanas

En el moment del naixement del nadó, s’afavoreix des del primer instant el pell amb pell entre la mare i l’infant. Sempre que el vostre fill o filla no necessiti atenció de la llevadora o els professionals de pediatria estarà en tot moment amb vosaltres. 

Al nadó, mentre està amb vosaltres se li practicaran un seguit de procediments: identificació, control de temperatura i pes, control de glicèmies si cal, aplicació de pomada als ulls o administració de vitamina K. 

A l’Hospital de Calella fomentem l’alletament matern perquè la llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó, ja que és molt més completa que qualsevol altra alternativa. Conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També s’ha demostrat beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual de l’infant.

L’Organització Mundial de la Salut recomana alimentar el nadó exclusivament amb lactància materna durant els primers sis mesos de vida, ja que aquesta li aporta els beneficis nutricionals necessaris per créixer.

Si ja estàs alletant el teu nadó, tens llet suficient i t’agradaria ajudar amb la teva llet a nadons que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no poden ser alletats per la mateixa mare, pots fer-te donant de llet. Només has de presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables.

Banc de llet materna:

Recomanacions i tècniques d’extracció:

Durant l’estada a l’hospital es procuren resoldre tots els dubtes que tingueu sobre la nova situació i se us orienta d’on podeu trobar més informació sobre lactància materna i també dels grups de suport i de postpart que hi ha al territori.

El postpart

L’equip de llevadores facilitarà l’alletament matern des del mateix moment del naixement,  sigui un part vaginal o cesària, i durant tota l’estada a l’hospital tindreu el suport que sigui necessari. Tot respectant la llibertat de cada mare. 

Un cop la mare i el nadó sigueu a la planta maternoinfantil de l’Hospital de Calella es valorarà l’evolució de l’infant pel que fa a pes i alimentació. En el cas de ser necessària l’alimentació suplementària, s’oferirà a les mares aparells extractors de llet. 

Durant l’estada a l’hospital es procuren resoldre tots els dubtes que tingueu sobre la nova situació i se us orienta d’on podeu trobar més informació sobre lactància materna i també dels grups de suport i de postpart que hi ha al territori.

És un espai d’educació sanitària que funciona on us reuniu les mares amb els vostres infants juntament amb la llevadora per sentir-vos acompanyades en l’experiència i rebre assessorament professional. Aquí podeu compartir les vostres vivències amb altres dones, que estan en la mateixa situació i que us ajuda a viure la nova etapa de forma més positiva. 

Els aspectes que es tracten en el grup postpart són:

 • Postura correcta de l’esquena en les activitats quotidianes
 • Exercicis del sòl pelvià
 • Tonificar la musculatura abdominal (hipopressius)
 • Relaxació

Descarrega’t la taula d’exercicis

Recomanacions per a la recuperació física després del part:

 • Afavorir el vincle dels pares amb els fills a través del massatge infantil
 • Suport a les dones en temes d’alletament.
 • Resoldre dubtes i temors amb aspectes d’atenció i cura del nadó.
 • Assessorament de contracepció i sexualitat.

Descarrega’t les recomanacions per fer massatges als nadons

Els grups de postpart es reuneixen un cop per setmana durant unes 2 hores aproximadament. La dinàmica del grup varia en funció de les necessitats dels nadons (alletament, canvi de bolquers, etc.) i de les mares.

L’assistència als grups és lliure, amb independència del lloc on s’hagi produït el part i es podrà escollir el CAP què l’horari sigui més adequat per a la mare.

Descarrega’t els horaris dels grups de postpart

Cal demanar hora quan arribeu a casa i sempre s’ha de portar el Carnet de Salut del Nadó.

El retorn a casa

El postpart és una etapa en què la dona i la seva parella s’han d’adaptar al rol de ser pares. Per a elles implica molts canvis tant físics, emocionals com de tasques quotidianes. 

Amb l’arribada a casa cal tenir en compte que cal establir unes rutines concretes i també un seguit de cures, sobretot, els primers mesos.

 • El melic
  S’ha de curar amb alcohol de 70 ºC, 2 cops al dia i quan sigui necessari. Mantenir-lo net i sec.
 • El bany
  Es pot fer un cop al dia, però no és imprescindible
 • L'alletament matern
  Posar el nadó al pit sempre que ho demani, "el pit no té horari". Els primers dies com a mínim ha de mamar 8 vegades cada 24 hores.
 • El massatge i el contacte pell amb pell
  ajuden al nadó a relaxar-se, a guanyar pes, a madurar el seu sistema de defensa i a sentir-se protegit com quan estava dins la panxa materna.
 • El plor
  És l'únic llenguatge que té el nadó per comunicar-se amb el seu entorn. Cal mantenir la calma.
 • El passeig
  L’infant pot sortir a passejar des del primer dia de l’alta.

El nadó haurà de realitzar una visita a l’ambulatori amb:

 • La infermera pediàtrica
 • El personal mèdic

Cal demanar hora quan arribeu a casa i sempre s’ha de portar el Carnet de Salut del Nadó.

Quan la mare torna a casa després del part és important que segueixi les següents recomanacions:

 • Procurar descansar. És important aprofitar quan dorm el nadó.
 • Portar una alimentació equilibrada.
 • Evitar el consum de tabac, alcohol i qualsevol altre tòxic.
 • La higiene diària amb dutxa es podrà realitzar des del primer dia.
 • No utilitzar tampons vaginals.
 • Utilitzar el preservatiu en iniciar les relacions sexuals.
 • Mantenir la ferida quirúrgica neta i seca si el part ha estat per cesària.
 • Mantenir la ferida neta amb la dutxa diària si hi ha punts vaginals.
 • Si hi ha clivelles al mugró, posar-hi la pròpia llet i deixar assecar a l’aire. Assegurar una bona col·locació del nadó al pit.
 • El més important és la relació amb el nadó i la parella, la feina de la casa pot esperar.

La mare amb el nadó ha de realitzar una visita al CAP on s’ha controlat l’embaràs amb:

 • La llevadora , en els primers 10 dies després del part (cal portar l’informe d’alta).
 • La llevadora o el ginecòleg per a la revisió postpart aproximadament al cap de 6 setmanes del part.

Els nostres serveis en atenció ginecològica

 • Miomes uterins
 • Patologia endouterina (pòlips, miomes, hiperplàsia endometrial)
 • Patologia benigna anaxial
 • Oncologia ginecològica
 • Patologia mamària
 • Estudi de la pacient estèril o infèrtil

Unitats especialitzades

És una unitat multidisciplinària formada pels serveis de Ginecologia i Obstetrícia, Urologia, Rehabilitació i Cirurgia General per tractar patologies com la incontinència orinaria femenina o el prolapse de sòl pelvià. Patologies que requereixen una atenció integral en la qual interactuïn professionals de diferents disciplines. 

Gràcies al treball conjunt entre els serveis de Ginecologia, Cirurgia General i Cirurgia Plàstica s’ofereix una atenció multidisciplinària als pacients amb  patologia benigna i maligne de la mama del territori de l’Alt Maresme i la Selva Marítima  siguin dones o homes.

 • Cap de la Unitat de Patologia Mamària:
  Dra. Mireia Recaj

Documents d'interès

Aquesta unitat depèn del servei de Ginecologia i atén les malalties de càncer genital.

Proves ginecològiques i obstètriques diagnòstiques

Proves quirúrgiques

 • Tractament quirúrgic obstètric: Cesàries
 • Tractament quirúrgic ginecològic: Laparoscòpic i obert en funció de la patologia i Histeroscòpies quirúrgiques
 • Tractament quirúrgic oncològic: Laparoscòpic i obert en funció de la patologia
 • Tractament quirúrgic de la patologia de la mama

Responsables

 • Cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia:
  Dra. Marta Gonzàlez 
 • Cap d’infermeria de llevadores i ASSIR:
  Cristina Torres
 • Coordinador de l’Àrea Prenatal:
  Dr. Gesualdo Bufalino
 • Coordinador dels ASSIR de l’Alt Maresme i la Selva Marítima:
  Dr. Andrés Zuñiga

Activitat

Obstètrica

 • 672 pacients hospitalitzats
 • 711 pacients atesos a consultes externes
 • 628 parts

Ginecològica

 • 514 pacients hospitalitzats
 • 1.215 pacients atesos a consultes externes
 • 461 intervencions quirúrgiques majors
 • 208 intervencions de cirurgia menor ambulatòria
*Dades actualitzades anualment

On es troba el servei

 • Hospital de Calella

 • Consultes externes:
  Planta -1
 • Urgències obstètriques:
  Sala de parts: planta 2ª
 • Planta maternoinfantil:
  Planta 5ª
 • Hospital de Blanes

 • Consultes externes:
  Planta 0
Accesibilidad
X