Loading...
Buscar

Un equip de simulació pediàtrica de la Corporació organitza un escape room formatiu per a professionals d’altres hospitals de Catalunya

  • L’objectiu de la iniciativa ha estat posar en pràctica coneixements que s’han d’aplicar en situacions greus que no passen amb regularitat, però com més entrenament hi ha millor per resoldre-les quan es produeixen
  • En aquest curs han participat professionals de l’Hospital Josep Trueta, Sant Pau, Vall d’Hebron i Hospital de Mataró

Un total de 70 professionals de pediatria de diferents hospitals de Catalunya han participat en el segon escape room pediàtric organitzat per un equip de simulació pediàtrica de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), format per pediatres, infermeria pediàtrica i d’urgències, amb l’objectiu de posar en pràctica i refrescar conceptes que s’han d’aplicar en situacions que són poc habituals en infants, però de gravetat quan es produeixen. El curs s’ha fet a partir del joc, la modalitat lúdica ha permès adquirir d’una forma més amena els diferents coneixements. La primera edició es va celebrar el maig de 2023 només per a professionals de l’organització, i donada la bona rebuda, s’ha obert, per primera vegada, a professionals d’altres centres.

En aquesta edició, que ha estat tot un èxit, hi han participat residents del servei de pediatria, infermeria pediàtrica i general, tècnics de cures auxiliars d’infermeria (TCAI), metges de família, pediatres i estudiants de medicina. Professionals que han vingut de diferents hospitals de Catalunya com ha estat l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital de Mataró.

El joc d’escapisme ha comptat amb un total de sis escenaris amb un pacient pediàtric en cadascun d’ells i a cada espai s’han posat en pràctica diferents situacions: un estatus convulsiu, un xoc sèptic, una insuficiència respiratòria neonatal, un politraumatisme, una insuficiència respiratòria i una cetoacidosi diabètica. En cada àmbit els professionals han hagut de portar a terme una dinàmica concreta a través de proves i sota el límit de temps per resoldre la situació en equip.

Professionals de diferents hospitals de Catalunya realitzen diferents proves en el marc del roomscape.  Professionals de diferents hospitals de Catalunya realitzen diferents proves en el marc del roomscape.  Professionals de diferents hospitals de Catalunya realitzen diferents proves en el marc del roomscape.

Una de les coordinadores de l’activitat, la pediatra de la CSMS, Dra. Yaiza Hernández, explica que “hem posat els professionals davant de situacions greus que afortunadament no es veuen habitualment, però cal tenir ben apresos els coneixements i, per tant, com més vegades les repeteixis i les posis en pràctica millor pronòstic tindrà el pacient que hagis de veure en aquest estat el dia que arribi”.

Per la seva banda, Jordi Correa, coordinador també d’aquesta iniciativa i infermer d’Urgències de l’Hospital de Calella, sosté que “fer aquest tipus de formacions en modalitat escape room és una manera de ludificar diferents àrees jugant amb l’estrès, el coneixement… i és que està demostrat que a través del joc s’aprèn molt més que fer-ho d’una manera més convencional”.

Aquest curs, que es preveu donar-li continuïtat en el futur, s’ha fet en una de les sales de la Fàbrica Llobet i Guri de Calella i s’ha dividit en dos torns, de matí i tarda, per tal de poder acollir el màxim de participants possible.

Accesibilidad
X