Loading...
Buscar

10 anys del primer equip d’Hospitalització a Domicili de la Selva Marítima, que ha atès prop de 4.000 pacients en aquest temps

  • Amb motiu del desè aniversari s’ha editat un vídeo amb testimonis de pacients, cuidadors i professionals de residències agraint la tasca feta pels professionals

L’equip d’Hospitalització a Domicili (HaD) de la Selva Marítima de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva està d’aniversari. Ha arribat als 10 anys de trajectòria. En tot aquest temps s’han atès 3.793 pacients que es concentren a les poblacions de Palafolls, Tordera, Blanes, Lloret i Tossa de Mar. Aquest equip va néixer el novembre de l’any 2013 com a alternativa a l’hospitalització convencional, i es consolidava així el desplegament del servei a tot l’àmbit d’influència territorial de la Corporació (Alt Maresme i Selva Marítima), que va començar a Calella l’any 2007 i que cobria les poblacions de Calella, Sant Pol, Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta, Pineda, Santa Susanna i Malgrat de Mar.

L’Hospitalització a Domicili a la Corporació compta actualment amb tres equips professionals, dos a Calella i un a Blanes, formats cadascun d’ells per un metge de medicina interna i tres infermeres. Els equips tenen una capacitat de fins a 30 pacients, xifra que s’ha anat ampliant amb els anys i que en l’actualitat cobreix gairebé el 80% de la població de l’Alt Maresme i la Selva Marítima. Per accedir al servei cal que el pacient es trobi en una situació clínica estable i que el tractament que ha de seguir es pugui oferir des del domicili, a més en l’àmbit social cal que hi hagi un cuidador responsable, i el pacient, voluntàriament, ha d’acceptar aquesta modalitat d’atenció.

Aquest és un servei que permet tractar malalties o processos en un entorn més amable i familiar, com és el mateix domicili o residència geriàtrica, amb la supervisió de professionals sanitaris. “Estem satisfets d’haver arribat a aquesta xifra amb l’HaD de la Selva Marítima. Aquest és un servei molt ben valorat pels pacients i també cuidadors perquè evitem que el pacient estigui a l’hospital amb tota l’angoixa que comporta, i pugui estar en el seu espai acompanyat de la seva família i rebent un tractament mèdic i infermer en les mateixes condicions com faríem si estigués ingressat a l’hospital”, explica Esther Ferrer, metgessa d’HaD i coordinadora assistencial d’Atenció Domiciliària Integral de la Corporació.

En el marc d’aquest desè aniversari, han estat diferents pacients, cuidadors i també professionals de residències geriàtriques els qui han volgut destacar la feina feta per l’equip de professionals d’HaD de la Selva Marítima durant aquests anys i per donar-los les gràcies pel bon tracte rebut. En aquest sentit, s’ha editat un vídeo amb l’agraïment de tots ells. Un material que es difondrà per les diferents plataformes digitals (web i xarxes socials) de la Corporació.

10 anys d’atenció en xifres
En aquests 10 anys de trajectòria, l’equip d’HaD de la Selva Marítima ha atès 3.793 pacients, el 50,5% dels quals han estat dones, i prop del 65% dels pacients tractats (homes i dones) tenien més de 75 anys. El perfil d’usuari ha anat variant amb els anys i actualment són pacients d’edat avançada i amb més d’una patologia, això ha fet que el servei estigui més orientat a pacients crònics i complexos.

Durant el 2022, els pacients que han ingressat en aquest servei, proveïen majoritàriament del servei d’Urgències. En aquest sentit, també poden ingressar al servei des del mateix domicili, des de residències geriàtriques o des de les unitats d’hospitalització. El motiu principal d’ingrés ha estat, en un 86%, per afeccions respiratòries com: bronquitis aguda, broncopatia crònica aguditzada, asma o pneumònia, seguit d’infeccions d’orina i insuficiències cardíaques descompensades. I els municipis, on s’han realitzat més assistències han estat Blanes (49%), seguit de Lloret, Tordera i Palafolls.

Accesibilidad
X