Loading...
Buscar

10 consells per viatjar amb infants en cotxe de forma segura  

Els infants desgraciadament també són víctimes dels accidents de trànsit. Un 3% del total dels morts a la carretera són nens. Afortunadament cada vegada estem més conscienciats de la importància que tenen els elements de seguretat infantil en la prevenció de les lesions en els accidents de tràfic.

La seguretat de l’infant depèn a més a més dels sistemes de retenció infantil del conductor. Respectar les normes, conduir de manera tranquil·la i relaxada, sense agressivitat ni de forma brusca, deixant un espai de seguretat, i ajustant la velocitat a les circumstàncies del trànsit, és la millor manera de protegir els petits durant els desplaçaments.

Per tenir un viatge segur us deixem algunes recomanacions:

  1. Al cotxe porteu sempre l’infant amb un sistema de retenció infantil adequat a la seva talla, pes i edat, per petit que sigui el trajecte. I mai, en cap concepte, deixeu el menor sol o sense la supervisió d’un adult dins del vehicle.
  2. Utilitzeu sempre cadires homologades, i si és possible, opteu per la normativa més actual (ECE R129), ja que les exigències de seguretat són majors. Comproveu l’etiqueta d’homologació, en la qual hi ha de figurar la talla i/o el pes per als quals s’ha homologat el producte.
  3. Quan aneu a comprar un sistema de retenció infantil, heu d’acudir a un centre especialitzat on us assessoraran sobre les necessitats de l’infant i us explicaran les característiques de cada cadira i la seva instal·lació. Llegiu detingudament les instruccions de la cadira assegurant-vos que la seva instal·lació és absolutament correcta i guardeu-les per a futures consultes.
  4. No compreu cadires de segona mà, ni accepteu aquelles que han estat utilitzades prèviament durant un llarg període de temps. I després d’un accident, sempre la cadira ha de ser substituïda.
  5. El vehicle i la cadira infantil actuen de manera conjunta. Abans de comprar una cadira, verifiqueu el sistema d’ancoratge del vehicle (i.*Size, *ISOFix i/o cinturó de seguretat) i busqueu una cadira que s’adapti a ells.
  6. Col·loqueu sempre l’infant a les places posteriors del vehicle. I recordeu pujar i baixar del cotxe al menor per la part segura de la via (com la vorera). Si únicament el podeu col·locar a la plaça davantera, desconnecteu l’airbag davanter si la cadira s’instal·la en sentit contrari a la marxa.
  7. Es recomana portar el nen en sentit contrari a la marxa el major temps possible, almenys fins als 15 mesos respectant les limitacions establertes pels fabricants de sistemes de retenció infantil i del vehicle. Ajusteu bé sempre els arnesos o cinturons al cos del nen, sense folgances.
  8. Per als nens de més edat és aconsellable utilitzar cadires amb respatller almenys fins als 135 cm d’alçada, ja que proporciona més protecció enfront dels impactes laterals, i milloren l’eficàcia del cinturó de seguretat. Des de la de DGT, es recomana continuar utilitzant el sistema de retenció infantil homologat al seu pes i talla fins que el menor aconsegueixi els 150 cm.
  9. Mai viatgeu amb objectes sense subjecció, ni poseu equipatge o mascotes en el vehicle al costat dels petits. En cas de frenada o impacte, poden sortir disparats i provocar lesions greus en l’infant.
  10. En cas d’accident, i sempre que sigui possible, cal treure el nen del cotxe accidentat amb el seu sistema de retenció infantil, i mai treure al menor en braços (excepte riscos imminents).

 

Marta Azuara Azuara

DUI Pediatria

ABS Malgrat- Palafolls

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X