Arriba l’hivern i el fred, una època de l’any en què són molt habitual els refredats. Aquesta és una causa freqüent de visites al metge i d’absentisme escolar.
Existeixen més de 200 virus que poden causar un refredat comú. Aquest any a més tenim el nou coronavirus SARS-CoV-2, que pot produir una malaltia respiratòria amb símptomes similars. Els més habituals són secreció nasal, congestió, esternuts, mal de coll i tos; de vegades també s’afegeix mal de cap, febre i ulls vermells. Els infants, especialment els menors de 2 anys, poden patir 6 o més quadres de refredat durant els mesos freds de l’any.
Davant d’aquesta perspectiva les famílies es pregunten quines mesures haurien de prendre perquè els seus infants no es refredin tan sovint. Existeixen algunes mesures que s’han mostrat útils en la prevenció de les malalties respiratòries víriques, però també hi ha d’altres que no tenen suport científic que avali la seva utilitat.
Què funciona
- Vacuna: Actualment només es disposa d’una vacuna eficaç enfront de la grip. Vacunar-se de la grip és una mesura molt eficaç per prevenir aquesta malaltia. Malauradament, però, no existeix cap vacuna efectiva per prevenir refredats.
- La triple mesura que hem estat sentim els darrers mesos:
- Rentat de mans. És la més eficaç per prevenir les malalties respiratòries transmissibles.
- Mascareta. L’ús de mascareta és una mesura solidària que ens ajuda tant a prevenir ser contagiat o com a evitar transmetre les virasis respiratòries a altres.
- Distància social. Disminuir la interacció social, mantenir la distància social i evitar el contacte físic impedeix la transmissió de la malaltia.
- Ventilació: El contagi de les malalties respiratòries es produeix amb més facilitat en espais tancats. Per això es recomana dur a terme preferentment activitats a l’aire lliure, i, en el cas que es facin en espais tancats, mantenir les finestres obertes sempre que sigui possible.
L’èficàcia d’aquestes mesures, que s’han aplicat de forma generalitzada per l’impacte de la pandèmia de la Covid-19, han fet que es redueixi de forma evident els processos respiratoris dels infants (refredats, grips, bronquiolitis…) aquesta temporada d’hivern.
Mites sobre els refredats
La ingesta de vitamina C no redueix el risc de constipar-se, ni tampoc alleugera els símptomes del refredat ni disminueix els dies de duració. Que no curi el refredat no vol dir que no tingui propietats, beneficis i funcions molt importants per a la nostre salut. La vitamina C afavoreix la síntesi de col·lagen (component estructural dels vasos sanguinis, tendons, lligaments i ossos) o carnitina, té un efecte protector de les malalties cardiovascular, és necessària per a la salut de la nostra pell, o facilita l’absorció d’altres vitamines i nutrients essencials. Tot i no curar els refredats, és un aliment imprescindible en l’alimentació dels infants.
El fred no és la causa dels quadres catarrals. Encara que el nom de refredat pugui ser enganyós, el fred no els causa, sinó que ho fan els diferents virus respiratoris. És cert que l’aire fred i sec de l’hivern produeix uns canvis a les mucoses que poden afavorir la infecció pels virus. Cal tenir en compte també, que a l’hivern es fan més activitats en espais tancats, fet que afavoreix la transmissió dels refredats i la grip. Per tot plegat, a l’hivern els infants es refreden més, i, tot i que cal abrigar-los adequadament quan fa fred, més roba no vol dir més prevenció.
La llet de vaca no produeix mocs. Hi ha al mercat una gran varietats d’alternatives a la llet de vaca amb diferents qualitats nutricionals que les famílies poden escollir en l’alimentació dels seus infants per raons diverses. No existeix, però, cap raó científica que justifiqui substituir la llet de vaca per altres productes per prevenir o alleugerir els símptomes dels refredats o altres malalties respiratòries.
Hi ha molts productes de venda en farmàcia i parafarmàcia que asseguren enfortir les defenses i, d’aquesta manera, prevenen patir refredats a l’hivern. No hi ha ni prou estudis ni prou evidència científica que certifiquin els suposats efectes preventius d’aquestes substàncies. Els antibiòtics no tenen cap utilitat ni preventiva ni curativa de les infeccions respiratòries víriques, com són els refredats.
Dr. Fco. Codina Garcia
CAP Palafolls / Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva