Loading...
Buscar

BLOG CUIDANT INFANTS

No hi ha cap relació directa entre el confinament i una malaltia determinada, però sí que és necessari que les famílies controlin alguns aspectes específics de la salut dels infants durant el confinament.

L’Organització Mundial de la Salut defineix la salut com el benestar biopsicosocial. Per poder considerar que un infant, o un adult, està sa no ha de tenir cap malaltia física (febre, dolor, diarrea…) ni cap trastorn emocional (ansietat, desànim…), i sentir-se part d’una comunitat on es troba ben acceptat.

En aquesta situació d’excepcionalitat sanitària que ha obligat al confinament de tota la població, en el cas dels infants s’ha produït una disminució de les malalties físiques (que es fa evident en el descens de les visites tant a les Àrees Bàsiques com a Urgències), no s’ha produït cap increment de la demanda per malestars psicològics i d’altra banda les xarxes han permès que, tot i el distanciament físic, els infants puguin mantenir contacte amb amics i familiars.

No hi ha una relació directa entre el confinament i una malaltia especifica però és necessari que les famílies controlin específicament alguns aspectes concrets de la salut dels infants durant el confinament.

1. Vitamina D: Les vitamines són nutrients essencials pel nostre organisme que incorporem mitjançant els aliments. Tenim dues fonts per obtenir vitamina D, una pels aliments (com peix, especialment blau, rovell d’ou o alguns derivats làctics que estan enriquits amb vitamina D) i altra que crea el nostre propi organisme per l’efecte de la radiació ultraviolada de la llum solar. El confinament fa que els infants tinguin una menor exposició a la llum solar, però els experts consideren que aquesta situació no justifica donar suplements de vitamina D a tots els infants. És convenient mantenir amb la recomanació de suplement de vitamina D als menors d’un any.

2. Sedentarisme: L’activitat física diària recomanada pels infants majors de 5 anys és d’aproximadament d’una hora al dia. Confinats al domicili és difícil que els infants puguin complir plenament aquesta recomanació però en la mesura del possible és necessari mantenir una certa activitat física diària. Ara que s’ha iniciat la desescalada, és recomanable aprofitar aquest espai de temps perquè els infants puguin fer activitat a l’aire lliure (sempre seguint les mesures establertes).

3. Obesitat: L’obesitat és un problema de salut en augment en els darrers anys, aquest nou estil de vida que imposa el confinament no pot fer sinó empitjorar i augmentar el nombre d’infants amb sobrepès. Sempre, i ara encara més, una dieta equilibrada i variada és una condició imprescindible per gaudir d’una bona salut.

4. Ús de pantalles: Igual que l’ús de pantalles ja era diferent durant els dies laborables i els cap de setmana i les vacances, durant el confinament s’ha d’elaborar un nou pla d’ús de les pantalles. Ara els infants disposen de més hores per l’oci, i a més estan fent feina de l’escola via online, així que molt probablement estan fent ús de les pantalles durant més estona durant el dia. El nou pla d’ús de les pantalles durant el confinament ha de ser més permissiu, ja retornarem a un ús més restrictiu quan es torni a l’activitat habitual.

5. Alteració de la son: L’activitat diària del dia a dia i les rutines i hàbits, especialment les de les darreres hores del dia, ajuden als infants a agafar el son. Durant aquesta situació excepcional amb la disminució de l’activitat diària, la desaparició de les rutines habituals i l’angoixa que en pateixen per les informacions que reben, poden aparèixer alteracions de la son. Per això és important que establiu noves rutines i nous horaris per aixecar-se, per fer feina, per fer activitat física, per l’oci, per dinar, per anar a dormir… que ajudaran a arrelar un nou ritme de vida diària

6. Alteracions del comportament: Tot i que fins ara no s’ha detectat cap increment en la demanda de visites per motius psicològics, l’opinió dels experts és que a curt termini hi haurà un nombre indeterminat d’infants que patiran alteracions psicològiques. Òbviament, els infants que són tranquils de mena segurament entomaran millor el confinament que els infants que són hiperactius o ansiosos. Escoltar i facilitar que els infants puguin expressar els seus sentiments i les seves pors és al mateix temps la forma més adequada per prevenir el malestar psicològic i ajudar a solucionar les alteracions de comportament.

Dr. Fco. Codina Garcia
CAP Palafolls / Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva
Accesibilidad
X