Loading...
Buscar

Campanya de vacunació contra la Covid-19: la població en edat pediàtrica pot vacunar-se?

La vacuna és l’eina essencial en la lluita contra l’actual pandèmia de la COVID-19. La vacunació és gratuïta i no obligatòria per als majors de 18 anys, i s’ha començat a administrar per fases: primer als col·lectius més vulnerables, com residències geriàtriques i el personal sanitari. Posteriorment s’aniran incorporant nous grups de població.

Fa poques setmanes que es va autoritzar a Europa pel seu ús a la població la vacuna contra la COVID-19 de les farmacèutiques Pfizer-BioteNTech, i la darrera setmana s’ha autoritzat, ja ho havia estat a Anglaterra i als Estats Units, la vacuna desenvolupada per la farmacèutica Moderna. L’Agència Europea del Medicament possiblement autoritzarà en les pròximes setmanes-mesos l’ús poblacional de les vacunes de les farmacèutiques Astra-Zèneca i Johnson & Johnson, entre altres.

Hi ha algunes diferències entre les primeres vacunes  ja disponibles de Pfizer i Moderna i les que estan pendent d’autorització. Les dues primeres vacunes disponibles s’han elaborat amb una nova tecnologia que fins ara no s’havia fet servir  per a la producció de vacunes. Aquestes vacunes fan servir una molècula d’ARN (àcid ribonucleic) missatger que indueix la producció d’una proteïna similar a la proteïna S del coronavirus, davant de la qual el nostre organisme comença a elaborar anticossos protectors. Per mantenir l’estabilitat de la molècula d’ARN, la vacuna s’ha de conservar a baixíssimes temperatures, entre 20 i 80 ºC sota zero.

Les vacunes que vindran pròximament (Astra, Johnson…) fan servir una proteïna modificada d’un adenovirus que estimula la creació d’anticossos contra aquest virus, que també són útil per la protecció contra la COVID. La conservació d’aquestes vacunes precisa la refrigeració habitual d’altres vacunes per la seva conservació.

És segura la vacuna?

Els estudis fets per comprovar la seguretat i eficàcia de les vacunes han comptat amb una gran quantitat de voluntaris (de 30.000 a 40.000 voluntaris per cada vacuna). Totes aquestes vacunes s’han mostrat segures, ja que només s’han reportat pocs i lleus efectes adversos (febrícula, dolor i envermelliment en la zona de la punció) que es van solucionar espontàniament o amb la pressa d’una dosi de paracetamol; i també molt eficaces, si tenim en consideració que les tasses de protecció contra la COVD-19 assenyalades pels estudis està per sobre del 90%.

Desafortunadament, tot i que aquests estudis s’han fet amb milers de voluntaris, no han inclòs voluntaris en edat pediàtrica. És una pràctica habitual que en els primers estudis sobre un nou fàrmac o una nova vacuna s’excloguin les poblacions més vulnerables com els infants, les dones embarassades o pacients amb dèficit de la immunitat. Els autors dels estudis pressuposen que els resultats obtinguts en els adults seran extrapolables als infants, però no es podrà recomanar el seu ús de forma definitiva fins que no es realitzin estudis addicionals, específics en infants. Així que, tot i que hi havia alguns voluntaris (molt pocs) entre 16 i 18 anys, la recomanació de les vacunes contra la COVID-19 és per a totes les persones majors de 18 anys. Amb el mateix raonament, com que tampoc hi havia dones embarassades en els estudis, les vacunes contra la COVID-19 disponibles no es recomanen, avui dia, en les gestants.

Esperem que en els pròxims mesos es disposi de prou informació perquè l’Agència Europea del Medicament autoritzi l’ús d’aquestes vacunes també als nens i nenes, i a les dones embarassades.

 

Dr. Fco. Codina Garcia

Servei Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

 

 

Accesibilidad
X