Loading...
Buscar

Com ajudar els nostres infants a afrontar la pèrdua d’un ésser estimat?

  • Recomanacions per parlar amb els infants i adolescents i ajudar-los a superar un procés de dol

Tothom que perd un ésser estimat passa per la vivència d’un procés de dol. Els nens i adolescents no són una excepció.  Quan ens trobem en procés de dol, els adults acostumem a estar tristos, melancòlics o decaiguts. Per això pot semblar-nos estrany que una manera de viure el dol sigui estant hiperactiu i irritable, o, en el cas dels més petits, una recessió en el desenvolupament (com tornar a mullar el llit quan ja no ho feia o demanar que li tornin a donar a menjar), o una baixada en el rendiment escolar en el cas dels més grans. Però aquestes situacions són la manera en què expressen el seu malestar alguns infants i adolescents.

Com els podem ajudar?

La mort continua sent un dels grans tabús a la nostra societat. Sovint és un tema incòmode a parlar, i encara més amb els infants.

El dol d’infants i adolescents és un reflex del dol dels seus pares. Afavorint que puguin expressar els seus sentiments i tornant a les seves rutines habituals al més aviat possible, facilitem que puguin canalitzar i superar el seu dol.

Claus per parlar amb els infants:

  1. Una conversa incòmoda però ineludible. Expliqueu-los què ha passat, adaptant-lo a l’edat i capacitat de comprensió de l’infant. Busqueu el moment i l’espai oportú per parlar amb els infants. Podeu dir coses com: “T’hem de donar una mala notícia. L’avi s’ha posat molt, molt malalt i l’han portat a l’Hospital; com que estava tant i tant greu ha mort…”. Han d’entendre que ningú mor per posar-se malalt o per anar a l’hospital (si no és que està molt greu). Eviteu eufemismes com “ha marxat”, perquè qui marxa torna un dia o altre, o “està adormit”, perquè no voldrà ficar-se al llit.
  2. No amagueu la realitat als infants. Estar trist després de la mort d’un ésser estimat és normal. No els amagueu els vostres sentiments i emocions. Si us sentiu tristos per la mort d’un familiar, parleu dels vostres sentiments, l’infant ho entendrà i voldrà compartir també els seus. Si els amagueu el vostre estat d’ànim, no faciliteu que vulgui expressar com se sent.
  3. Demaneu-los si volen parlar: Alguns infants no parlen fins que no se’ls pregunta directament. Però respecteu els seus temps. L’infant ha de poder decidir si vol parlar o no en aquell moment; té tot el dret a decidir quan i què vol saber. Potser ara no vol saber i més endavant preguntarà per allò que ha passat. Recordeu, però, que els infants sempre saben molt més del que els adults creiem.
  4. Faciliteu que puguin preguntar. No només preguntar, sinó també expressar els seus sentiments i els seus dubtes. Han de saber que esteu en tot moment al seu costat pel que vulguin i quan vulguin. Les preguntes que puguin fer els infants dependran en gran mesura de l’actitud receptiva dels adults.
  5. No mentiu. Podem no dir tota la veritat, presentar la veritat més amable, dir “no ho sé” o no dir res; però no s’han de dir mentides als infants, no s’hi valen les mentides pietoses que a la llarga provoquen més patiment del que volen evitar.
  6. Transmeteu-los seguretat. La pitjor de les pors dels infants és quedar-se sols, sense els pares. Necessiten saber que les seves rutines continuaran, que tornaran a anar a l’escola, a veure els seus amics, a les activitats extraescolars, etc.
  7. Llenguatge simbòlic. Entreu en el món màgic dels més petits. Expliqueu la realitat segons la seva edat i capacitat de comprensió. Els infants petits expressen millor el que senten amb un dibuix que no pas amb paraules.
  8. Feu un ritual de comiat.Prepareu una caixeta on ficar algun record personal, un dibuix o una petita carta feta per les criatures i feu una petita cerimònia casolana de record i comiat que ajudarà als infants i també als pares. Depèn de cada infant, però habitualment els menors de 4 anys no ho entendran massa. A partir dels 7 anys els podeu suggerir si volen participar en els rituals amb els adults.
  9. Demaneu suport. Els professionals de salut poden aconsellar-vos i ajudar-vos a parlar amb els vostres fills i filles, tot i que ningú us pot substituir.
Accesibilidad
X