Loading...
Buscar

Com gaudir d’una bona salut visual en l’edat infantil?

    • El Dr. Ricard Ardiaca, cap del servei d’oftalmologia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ens dona alguns consells amb motiu del Dia Mundial de la Visió

Cada vegada més, els nostres infants estan més exposats a les pantalles, sigui a l’escola o a casa. Una alta exposició a ordinadors, mòbils o tauletes pot acabar desenvolupant alguna afectació en la visió.

Amb motiu del Dia Mundial de la Visió, que se celebra cada segon dijous d’octubre, el Dr. Ricard Ardiaca, cap del servei d’Oftalmologia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ens resol alguns dels dubtes més freqüents amb relació a la salut visual dels més petits de la casa.

A partir de quina edat els infants s’haurien de fer una revisió visual?

La funció visual es desenvolupa des del naixement fins als sis anys aproximadament. Caldria, doncs, fer una primera exploració oftalmològica als quatre anys per detectar problemes refractius i/o ambliopies que es puguin corregir abans dels sis anys.

Quins símptomes m’han de fer sospitar que el meu fill pateix algun problema de visió?

Els infants no són molt conscients de quina visió és la correcta, no saben si el que veuen és normal o no. Podem sospitar d’alteracions en la visió dels nostres fills si giren els ulls, confonen colors, s’acosten molt a la tele o no veuen bé els rètols del carrer; o fins i tot quan els hi costa fer una activitat física on la vista és important.

Què haig de fer si el meu fill presenta algun d’aquests símptomes?

La salut visual dels més petits de la casa es comparteix entre els pediatres dels centres d’atenció primària, els optometristes i els oftalmòlegs. Davant una sospita d’una alteració visual del nostre infant primer s’ha de consultar amb el seu pediatre, qui li farà una primera avaluació i, en cas que sigui necessari, el derivarà a l’oftalmòleg o optometrista per a una avaluació més acurada.

Quines són les patologies dels ulls més comuns en edat infantil?

Les principals patologies oculars entre els més petits són aquelles d’errors de refracció, com són la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme, i que es corregeixen amb ulleres. En aquestes edats també és important detectar alguna ambliopia (coneguda com a ull gandul) que es tractarà amb oclusions penalitzant l’ull bo per estimular el dolent (ambliop).

Consells bàsics per gaudir d’una bona salut visual en infants:

Recordar els quatre anys com el moment per fer la primera avaluació optomètrica/oftalmològica, protegir-se els ulls del sol, especialment a la platja i a la muntanya, i relaxar de tant en tant els ulls mirant més enllà de les pantalles electròniques. El món és molt gran i excitant!

 

Accesibilidad
X