Loading...
Buscar

BLOG CUIDANT INFANTS

Arriba setembre i amb ell els últims dies de l’estiu. Tot i haver tingut un estiu anormal amb la pandèmia provocada per la Covid-19, com cada any s’han hagut de lamentar morts per ofegament en platges i piscines catalanes.

 

L’ofegament és la tercera causa de mort en infants. Aquest és molt silenciós i ningú se n’adona si no s’està vigilant. La vigilància, perquè sigui eficaç, ha de ser visual i permanent, ja que els infants més petits poden ofegar-se en només 20 cm d’aigua i en menys de tres minuts.

L’ofegament és molt silenciós i ningú no s’adona si no està vigilant.

Per tal que pugueu gaudir d’aquests últims dies d’estiu amb seguretat i tranquil·litat, us recordem alguns consells de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) per evitar els ofegaments:

  1. Prevenció. L’única acció veritablement eficaç davant d’aquest problema és la prevenció. Ensenyeu als infants a nedar com més aviat millor.
  2. Socorrista. Escolliu platges o piscines que estiguin supervisades per un socorrista.
  3. Vigilància: Mai deixeu els infants sense vigilància, especialment els menors de 4 anys. No demaneu que un germà gran vigili a un infant petit. Per la vigilància recordeu la regla 10 – 20: no més de 10 segons sense vigilància i tan a prop com per poder actuar en menys de 20 segons.
  4. Inflables. Desconfieu de flotadors o matalassos inflables, no són mesures prou segures per evitar ofegaments. Feu servir armilles salvavides, especialment si els infants van en una embarcació
  5. Ensenyar. Els infants i adolescents han de conèixer i respectar les regles de seguretat: significat del color de les banderes, obeir les ordres dels socorristes, no nedar sol i sempre fer-ho amb supervisió d’un adult, no capbussar-se en aigües que no coneguin, etc.
  6. Reanimació cardiopulmonar. Pares i mares haurien d’aprendre i ensenyar als seus fills grans a realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsiques.
  7. Demaneu ajuda. Truqueu al telèfon d’emergència 112 si el vostre infant s’ha ofegat.

Dr. Fco. Codina Garcia

CAP Palafolls / Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X