Arriba el Nadal i també el fred. Us deixem alguns consells que us ajudaran a protegir-vos de les baixes temperatures i a passar un hivern més agradable:
- Els dies de fred més intens els infants més petits, les persones d’edat avançada o amb patologies cròniques han d’evitar sortir de casa si no és estrictament necessari.
- Si heu de sortir, abrigueu-vos bé. És convenient que us vestiu amb diverses capes de roba poc ajustada al cos, millor varies capes que una de gruixuda, amb abric i calçat impermeable. Imprescindible barret, guants i bufanda o una altra peça que protegeixi la cara i la boca.
- Eviteu els canvis bruscos de temperatures, especialment en infants, gent gran i persones que pateixen malalties respiratòries.
- Quan torneu a casa oferiu als més grans i més petits de la casa líquids calents, com ara sopes o cremes, infusions, per augmentar la temperatura del seu organisme. També és recomanable consumir aliments frescos rics en vitamines A i C, com ara fruites (cítrics), hortalisses i fruita seca.
- El sol no només és perillós a l’estiu. A l’hivern els seus raigs es poden reflectir en el paviment o en la neu. Per això és important que també utilitzeu protector solar durant els mesos de fred. Hidrateu la pell freqüentment amb cremes, especialment la de la cara, el coll i les mans perquè són les zones més exposades a les inclemències del temps. Apliqueu-vos bàlsam als llavis diverses vegades al dia per evitar que s’assequin i apareguin clivelles.
A casa també heu de seguir algunes normes per mantenir l’ambient a una temperatura confortable i sense riscos:
- Les calderes i els aparells de calefacció de la llar poden convertir-se en elements de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal ventilar les estances on hi hagin llars de foc o estufes de gas, carbó, llenya o d’altres materials combustibles.
- Reviseu l’estat del les calderes, estufes i altres aparells de combustió.
- No els feu servir si en encendre’ls fan una olor estranya.
- Si a casa vostra disposeu d’una llar de foc o una estufa de llenya, feu-ne revisar anualment la xemeneia o sortida de fum.
- Per prevenir el risc d’intoxicació per monòxid de carboni derivat de l’ús d’estufes de llenya o altres combustibles, instal·leu un detector de fum i de monòxid de carboni.
- Si utilitzeu estufes elèctriques, desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris.
- No acosteu les estufes a prop de les cortines, mobles o llits i matalassos.
- Eviteu col·locar roba per assecar a prop de les estufes.
L’exposició prolongada al fred pot causar hipotèrmia. Els infants, la gent gran i les persones que pateixen malalties cròniques tenen més probabilitats de patir-ne. Quan una persona pateix hipotèrmia el seu cos perd més calor de la que pot generar i la seva temperatura corporal disminueix dels 37 °C normals a menys de 35 °C.
Els símptomes més comuns de la hipotèrmia són somnolència, debilitat i pèrdua de concentració, pell pàl·lida i freda, confusió, tremolor incontrolable i freqüència cardíaca i respiratòria lentes. Si sospiteu que una persona pateix hipotèrmia. Porteu-lo a un centre sanitari o truqueu immediatament al 112.
- Porteu la persona afectada a un lloc amb bona temperatura ambient, retireu-li la roba humida i tapeu-la amb mantes. Cobriu-li el cap i el coll per ajudar-la a retenir la calor corporal.
- Ajudeu la persona a escalfar-se emprant el propi cos. No utilitzeu calor directa, com ara aigua calenta, coixinets elèctrics o làmpades de calor.
- Si la persona esta conscient oferiu-li líquids calents.
Marta Azuara Azuara
Infermera Pediatria
ABS Malgrat-Palafolls
Corporació de Salut del Maresme i la Selva