Loading...
Buscar

BLOG CUIDANT INFANTS

Arriba la tardor-hivern,  una època de l’any on són freqüents, especialment entre els infants, les malalties respiratòries com refredats, grips o bronquiolitis. És quan les famílies comencen a fer-se preguntes com: és un refredat?, una grip?, què li donem? el portem al metge?, quan pot tornar a l’escola?

Aquest any s’ha capgirat tot. A aquestes malalties respiratòries comunes en aquests mesos de l’any s’hi afegeix la Covid-19. La pregunta que es fan ara les famílies quan l’infant té algun símptoma respiratori és: serà coronavirus? I és que molts dels símptomes són similars als d’una grip o un refredat.

Tot i que també es pot donar el cas que alguns infants positius de la Covid-19 siguin asimptomàtics. Quan presenten símptomes els més habituals són febre, tos, dificultat per respirar, fatiga i dolor muscular, mal de cap, mal de panxa acompanyat de diarrea o vòmits, congestió nasal, mal de coll, i pèrdua del sentit del gust i de l’olfacte, tot i que aquest últim és més comú en persones adultes.

La pèrdua del sentit del gust i de l’olfacte és un símptoma diferencial de la Covid-19, però la resta, com comentàvem anteriorment, són molt semblants a d’altres malalties respiratòries i de vegades és difícil diferenciar.

La falta de simptomatologia específica de la infecció per coronavirus que permeti fer un diagnòstic diferencial amb altres malalties fa que sigui necessària la realització d’una prova PCR per confirmar que es tracta d’un cas positiu. Mitjançant la prova es detecta la presència del virus SARS-CoV-2 a les vies respiratòries.

Per la transcendència que suposa el diagnòstic de la Covid-19 (confinament dels pacients, seguiment i aïllament de contactes, etc.) és imprescindible disposar d’un diagnòstic fiable que només es pot aconseguir amb una prova diagnòstica com la PCR.

Com dèiem a l’inici, és molt comú que durant els mesos de tardor-hivern els infants presentin febre, tos o diarrea, símptomes que són també compatibles amb la Covid-19. Per això, quan us feu la pregunta de si “és coronavirus?”, el primer que heu de fer és contactar amb el vostre centre d’atenció primària o amb el 061 CatSalut Respon. Els professionals sanitaris us indicaran quins són els passos que heu de seguir.

Dr. Fco. Codina Garcia

CAP Palafolls / Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X