
Des del servei de Pediatria de la Corporació es donen alguns consells sobre què tenir en compte i com preparar farinetes i biberons per als nadons.
Com preparar farinetes?
Farinetes de cereals:
Els cereals es diluiran preferiblement amb llet que pot ser materna o llet de fórmula d’inici (tipus 1) fins als 6 mesos o de continuació (tipus 2) a partir d’aquesta edat.
Mesures aproximades:
Cullerades de cereals Llet materna o d’inici
4-5 cullerades 120 ml de llet
5-6 cullerades 150 ml de llet
6-7 cullerades 180 ml de llet
7-8 cullerades 210 ml de llet
8-9 cullerades 240 ml de llet
Tireu la llet al bol o plat i aneu-lo espessint, afegint-hi inicialment 1 o 2 mesures de cereals de mica en mica removent amb una forquilla fins que tingui consistència de farineta, no massa espessa i a poc a poc li donareu llavors amb cullera.
És molt probable que la criatura en prengui poca quantitat els primers dies, és un aliment nou, amb una textura nova i la forma d’alimentar-se també és nova. No us desanimeu, aviat n’aprendrà i menjarà molt millor.
Farinetes de verdures i carn o peix:
La quantitat de verdures dependrà de cada infant, heu de començar a poc a poc i d’una en una, això ens donarà informació sobre possibles al·lèrgies i intoleràncies així com els gustos de l’infant. Després d’aquesta primera fase d’adaptació, l’infant de 6 a 10 mesos prendrà verdures i/o carn i peix almenys una vegada al dia, prioritzant la sensació de gana de l’infant.
- Utilitzeu verdura i carn/peix fresc
- Renteu la verdura abans de manipular-la
- Coeu les verdures al vapor, o bé bulliu-les amb poca quantitat d’aigua, sense sal
- La carn/peix podeu cuinar-los al vapor, bullit, al forn, a la planxa, també sense sal
- Adeqüeu les textures a l’edat i preferències de l’infant
Una vegada tot cuinat i preparat, amaniu el plat amb una cullereta d’oli d’oliva.
Farinetes de fruites:
La quantitat de fruita dependrà de cada infant, heu de començar a poc a poc i d’una en una, això ens donarà informació sobre possibles al·lèrgies i intoleràncies així com els gustos de l’infant.
- Utilitzeu fruita madura i a temperatura ambient
- Renteu la fruita abans de manipular-la
- Peleu, al principi, les fruites. Més endavant quan l’infant tingui una major tolerància a la fibra les podreu fer servir sense pelar, així de la taronja podeu fer servir només el suc o bé posar directament dins de les farinetes uns grillons de mandarina o taronja
- Podeu utilitzar la fruita crua o en compota, sempre sense afegir sucre ni mel
- Oferiu la fruita freda o calenta segon ho desitgi l’infant
- Adeqüeu les textures a l’edat i preferències de l’infant
La introducció d’un aliment nou sempre s’ha de fer molt a poc a poc i un sol aliment nou per dia. Si l’infant ha patit algun tipus de reacció al·lèrgica amb alguna fruita, heu de tenir especial cura amb les fruites del mateix grup o semblants, per exemple si l’infant ha patit una al·lèrgia al préssec, vigileu en introduir l’albercoc.
Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva
Febrer 2020 (última revisió)
Com preparar un biberó?
- Renta’t les mans amb aigua i sabó abans de començar.
- Prepara el biberó en una zona neta.
- Escalfa l’aigua en un cassó, al bany maria, en un escalfa biberons o bé al microones. Tingues en compte que en aquest últim cas, l’escalfament no és uniforme. S’escalfa més el contingut que el recipient, de manera que no oblidis remenar bé abans de provar la temperatura.
- Posa l’aigua al biberó fins a la mesura desitjada, tingues en compte que sempre s’ha de posar l’aigua al biberó abans de la fórmula.
- Afegeix els gotets rasos de llet en pols, generalment un cassó ras de llet per cada 30 mil·lilitres d’aigua, utilitza sempre el cassó que ve dins del pot. Mai superis ni redueixis les quantitats recomanades pel pediatre. Cal tenir en compte que si se n’afegeix menys, el nadó s’alimentarà a base d’aigua i si se n’afegeix més, l’infant pot patir una deshidratació o problemes renals i digestius.
- Tanca’l i agita’l fins que estigui ben barrejat.
- Comprova la temperatura, sempre abans d’oferir-lo al nadó, tirant unes gotes al teu canell. Si el líquid està molt calent ho pots refredar sota l’aixeta o submergint el biberó en un recipient amb aigua freda.
- Si l’infant no ha pres tot el biberó pots guardar el contingut que ha quedat durant dues hores a la nevera. Després hauràs de llençar-lo.
Altres recomanacions
- Neteja molt bé el biberó després del seu ús, tant el recipient com la tetina. Utilitza aigua i sabó, assegurant-te que no queden restes de llet, després esbandeix-lo bé i deixa’l assecar a l’aire. Abans del primer ús pots esterilitzar el biberó i els seus components, després si fas una bona neteja de tots els elements no serà necessari.
- Un cop obert el pot de llet, es pot conservar un mes sempre que es mantingui ben tancat després de cada ús.
- L’aigua de l’aixeta, al ser potable, és apropiada per preparar el biberó, encara que en algunes zones conté sals minerals en quantitats no recomanades per als nadons, per la qual cosa hauràs de consultar-ho amb el teu equip de salut. En aquest cas, hauràs de bullir l’aigua com a mínim un minut i com a màxim cinc minuts. Una altra opció és fer servir aigua embotellada de baixa mineralització. En aquest cas, no cal bullir l’aigua.