Loading...
Buscar

Dia Mundial de la Seguretat del Pacient: Una correcta identificació per a una atenció materna i neonatal segura

La seguretat del pacient és una prioritat per a l’Organització Mundial de la Salut. Per això, cada 17 de setembre se celebra el Dia Mundial, enguany dedicat a la seguretat mare-nadó, sota el lema “Atenció materna i neonatal segura”.

Des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva vetllem per a una atenció segura de la mare i el nadó tant en el moment del part com en el postpart mitjançant una correcta identificació. Precisament, la identificació activa dels pacients és molt important per a la seva seguretat i és un dels mecanismes més eficaços per prevenir esdeveniments adversos i evitar problemes.

La correcta identificació de la mare i el nadó

Quan neix un nadó a l’Hospital de Calella, les llevadores, a sala de parts, col·loquen un braçalet al peu del nadó i una pinça umbilical, tots dos elements amb un codi numèric que coincideix amb el codi del braçalet que s’ha col·locat a la mare quan ha ingressat en treball de part. A més, s’enganxa una etiqueta identificativa al partograma (document que conté tota la informació del treball de part) i una altra al bressol del nadó, un cop aquest arriba a la planta.

La targeta que s’enganxa al bressol del nadó a banda de contenir el codi numèric concret, també s’hi pot llegir el nom del nadó, el número d’habitació i la data de naixement.

El fet que mare i nadó portin polseres identificatives no és suficient. Per això, cal que els professionals sanitaris vagin confirmant la identificació activa dels pacients en les diferents situacions.

En aquest sentit, cada vegada que es porta el nadó al niu, lloc on se li realitzen les cures o se li fan exploracions, es comprova que el codi del braçalet que porta coincideixi amb el número que hi ha al seu bressol i el del partograma. Igualment, quan es retorna a l’habitació, els professionals miren que el codi sigui el mateix que porta la mare al seu braçalet.

Tot aquest procés l’expliquen detalladament Cristina Torres, cap de llevadores de la Corporació, i Ester Juanola, cap d’infermeria de la planta maternoinfantil de l’Hospital de Calella, en el següent vídeo.

Accesibilidad
X