L’obesitat és una malaltia crònica que es caracteritza per un augment de pes important amb una acumulació de greix excessiva.
Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’obesitat ha arribat a proporcions epidèmiques a escala mundial. L’any 2016, el sobrepès i l’obesitat afectaven més de 1.900 milions de persones adultes i més de 340 milions d’infants i adolescents de tot el món.
Pel que fa a dades de Catalunya, l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2016 revela que la meitat de la població de 18 a 74 anys i el 36,3% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes.
Amb l’objectiu de conscienciar la població sobre els riscos per a l’organisme d’una dieta alta en greixos i la importància de portar un estil de vida saludable, cada 4 de març de celebra el Dia Mundial de l’Obesitat.
Una persona es considerada obesa quan el seu índex de massa corporal (IMC) és igual o superior a 30. També n’és un indicador el perímetre abdominal, igual o major a 88 cm en dones i 102 cm en homes.
Habitualment, l’origen d’aquesta malaltia ve provocat per un excés de la ingesta calòrica, encara que també es relaciona amb altres factors, com són el sedentarisme, una alimentació inadequada, l’edat, el sexe, factors socioeconòmics i culturals, o el tractament amb alguns medicaments.
L’obesitat augmenta en gran part el risc de patir malalties de l’aparell circulatori, com poden ser la hipertensió arterial, l’AVC (malaltia vascular cerebral), infart o insuficiència venosa; a més d’altres malalties, com la diabetis mellitus. Dolors osteoarticulars, fatiga, trastorns depressius, trastorns alimentaris, malalties respiratòries o infeccions també poden estar derivades de l’obesitat.
Prevenir i tractar l’obesitat és relativament fàcil portant una alimentació saludable, a més de realitzar activitat física moderada de manera regular. És molt important adquirir aquests hàbits des de ben petits com a prevenció.
Des de l’atenció primària, els professionals sanitaris poden orientar al pacient obès en el seu tractament per millorar la seva salut realitzant un seguiment periòdic del seu pes, tensió arterial, perímetre abdominal, dieta i activitat física. En casos més greus, es pot optar per derivar el pacient a l’especialista per a tractaments més intensius.
Álex Benítez
DUI ABS Lloret-Tossa