Loading...
Buscar

Educació, dieta saludable i activitat física, la base per tractar la diabetis

  • La Dra. Guadalupe Sartor, de l’ABS Calella, ens parla sobre aquesta malaltia que afecta gairebé un 15% de la població

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la diabetis mellitus és una malaltia metabòlica crònica caracteritzada per la glucosa en sang elevada (hiperglucèmia). S’associa amb una deficiència absoluta o relativa de la producció i/o de l’acció de la insulina.

Existeixen tres tipus de diabetis: tipus 1 (5%), tipus 2 (95%) i diabetis gestacional (que la poden patir les dones embarassades).

Pel que fa a la diabetis tipus 2, la prevalença és del 13,8%, el que vol dir que més de 4,5 milions d’espanyols pateixen aquesta malaltia (dades de 2020).

Es tracta d’una malaltia que pot aparèixer a qualsevol edat i la pateixen tant persones adultes com infants. Els factors de risc són el sobrepès, l’edat, el sedentarisme, certs grups ètnics, o antecedents familiars de primer grau.

Símptomes

Cal consultar amb un professional sanitari davant qualsevol símptoma que ens pugui fer sospitar de diabetis:

  • Augment de la set.
  • Necessitat d’orinar de forma més seguida de l’habitual.
  • Gana extrema.
  • Pèrdua de pes sense una causa aparent.
  • Presència de cetones a l’orina. Les cetones són un subproducte de la descomposició del muscle i greix que apareix quan no hi ha suficient insulina disponible.
  • Visió borrosa

Pel que fa al tractament, aquest s’individualitza en funció de les característiques de cada pacient, les seves malalties i factors de risc. Però la base de tots els tractaments es fomenta en 3 pilars: educació en diabetis, dieta saludable i activitat física de forma continuada.

Mai s’acaba d’aprendre a viure amb la diabetis; és un problema que acompanya tota la vida a les persones que la pateixen, però aprenent a controlar-lo no derivarà en complicacions.

Per a això, és molt important ser ordenat i constant amb les pautes dels professionals sanitaris, consensuar tractaments, entendre per què i tenir clara l’administració de medicaments. I davant qualsevol dubte, consultar sempre amb el nostre professional de referència.

Accesibilidad
X