Les noves tecnologies es posicionen com a grans aliades per al diagnòstic cardiovascular, podent ajudar a reduir un 25% els ingressos per insuficiència cardíaca i fer que la taxa de diagnòstic de la hipercolesterolèmia familiar passi del 15% actual al 50%.
Així ho demostra un dels estudis presentats a l’eCongreso SEC 2020 de la Salud Cardiovascular i que ha estat coordinat per professionals del grup d’investigació “Salut Vascular i e-Health” de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva: Guillem Paluzie (departament de Documentació Clínica), Joan Garcia Vilches (departament d’Informàtica) i Alberto Zamora (unitat de Lípids i Risc Vascular), juntament amb l’Hospital Universitari Sant Joan de de Reus, l’IISPV, la Universitat Rovira i Virgili, i el CIBERDEM (Reus).
Aquest treball va determinar que l’anàlisi massiu de registres clínics pot ser una eina eficaç i fàcilment aplicable a la pràctica clínica com a cribratge inicial en pacients amb hipercolesterolèmia familiar (HF). A dia d’avui el diagnòstic clínic es realitza a través de l’escala de la Clínica de Lípids Holandeses (DLCN). En aquells casos amb una puntuació igual o superior a 6 està indicat l’estudi genètic.
El Dr. Alberto Zamora, responsable de la unitat de Lípids i Risc Vascular de la Corporació, explica que “la hipercolesterolèmia familiar és un problema de salut pública que es troba infradiagnosticat i infratractat, amb una taxa de diagnòstic al nostre país entorn del 15%. Es calcula que actualment es tardaria uns 30 anys a poder diagnosticar el 80% dels pacients. En canvi, realitzar un cribratge a través dels registres clínics permetria detectar d’entrada el 50% dels pacients amb fenotip d’aquesta patologia”.
Per a l’estudi es van incloure 539.890 analítiques corresponents a 288.469 pacients residents a la zona sanitària de cobertura, majors de 8 anys d’edat i que s’haguessin realitzat una analítica de laboratori amb determinació del colesterol de baixa densitat (C-LDL) entre l’1 de gener de 2010 i el 31 de desembre de 2019. Del total de pacients seleccionats, 840 van complir criteris d’HF, dels quals 178 eren menors de 18 anys.
El 9% dels pacients amb HF presentava antecedents de malaltia cardiovascular, fonamentalment coronària. En el seguiment a deu anys, del total de pacients amb hipercolesterolèmia familiar, es va observar una mortalitat de l’17%.