- Entre altres novetats, s’introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip en infants entre els 6 i els 59 mesos i s’amplia la cobertura contra la malaltia meningocòccica en infants als 12 mesos
El Departament de Salut ha actualitzat el calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya. Una de les novetats és la introducció de la vacunació sistemàtica contra la grip en infants entre els 6 i els 59 mesos. La grip genera anualment un gran nombre de casos, especialment en la població infantil. Tot i que habitualment en menors la mortalitat és mínima, aquesta malaltia produeix un nombre important de visites a centres de salut, hospitalitzacions i ingressos per les compilacions, especialment en infants de menor edat.
Per evitar la malaltia i les seves possibles complicacions, aquesta es començarà a administrar anualment als infants entre 6 i 59 mesos a partir de la pròxima tardor.
Una altra de les novetats en el calendari vacunal és la incorporació de la vacuna contra la meningitis meningocòccica ACWY (MenACWY) als infants als 12 mesos, en substitució de la vacuna contra la meningitis C. Amb aquesta mesura, es reforça la protecció dels infants contra la meningitis meningocòccica.
Aquestes dues incorporacions al calendari de vacunacions sistemàtiques suposen un avenç important en la protecció dels infants a Catalunya. Com cada vegada que s’actualitza el calendari vacunal, les vacunes de nova incorporació s’administren a partir de l’entrada en vigor del nou calendari sense efecte retrospectiu ni necessitat de vacunació de rescat, si no hi ha una situació epidemiològica que requereixi fer el contrari.
Immunització contra el virus respiratori sincitial
A més, està previst que la pròxima tardor s’iniciï la immunització dels nadons fins als 6 mesos contra el virus respiratori sincitial (VRS). Es tracta d’un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngiques de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys. S’estima que el VRS és el responsable d’un 50% del total de quadres de bronquiolitis i d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.
Per altra banda, s’amplia la recomanació de la vacunació contra l’herpes zòster, que actualment s’administra als 65 i als 80 anys, a les persones a partir de 90 anys, amb herpes de repetició o en tractament immunosupressor.
Cal recordar que aquesta malaltia té una incidència superior a partir dels 50 anys i augmenta amb l’edat i amb algunes condicions de risc com la immunosupressió. Tot i que l’herpes zòster presenta una mortalitat Baixa, pot produir complicacions com la neuràlgia postherpètica, la qual pot produir discapacitat i disminuir la qualitat de vida.
Consulta el calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya aquí.