Loading...
Buscar

El meu nadó té molts mocs! Com li faig un rentat nasal?

El nas produeix mocs per netejar les impureses de l’aire que es dipositen a la mucosa nasal i com a resposta als processos inflamatoris. Els refredats són la causa més freqüent de mocs al nas, especialment en els menors de 2 anys. És molt important ajudar als vostres fills a treure la mucositat.

Els més petits no són capaços de treure’s els mocs fins que no aprenen a mocar-se. Per això, tot i que es poden fer rentats nasals a qualsevol persona és molt important fer-los en els infants. El rentat nasal hidrata i estova la mucositat facilitant així la seva expulsió. Els bebès de vegades vomiten el moc i/o se l’empassen i s’elimina a través de la via digestiva

Com es fan els rentats?

Hi ha diferents maneres de fer rentats nasals. A continuació us aconsellem una tècnica:

  • Renteu-vos les mans abans i després de fer el rentat
  • Poseu al nadó de costat tocant la galta sobre una superfície
  • Apliqueu aigua de mar o sèrum fisiològic (millor que estigui a temperatura ambient, no fred ) per l’orifici nasal que queda a dalt (és important que el nadó estigui ben agafat ).
  • Administreu uns 1.5-2 ml de sèrum als nens petits, i fins a 5 ml en nens més grans
  • Assegueu al nadó per afavorir l’expulsió de les secrecions.
  • Repetiu el mateix procediment en l’altre orifici nasal girant el cap cap al costat contrari.

Si el nas està molt obstruït, podeu posar sèrum i fer massatge al nas per estovar la mucositat i tornar a administrar més sèrum. Després del rentat nasal l’infant expulsa (o s’empassa) les mucositats i el podeu ajudar amb l’ús d’un mocador. Atenció en utilitzar aspiradors nasals perquè poden lesionar la mucosa nasal.

Si l’infant està refredat i té molt mocs, podeu fer-li rentats fins a 4 o 5 vegades al dia. Es recomanable fer-los abans de menjar i abans de dormir.

 

Maria Isabel Rios Cuevas

DUI Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X