- Aquest projecte es porta a terme gràcies al finançament de la Fundació Oncolliga, l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital i la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls
El Servei de Suport Immediat a Domicili (SSID) de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha renovat l’acord per a la seva continuïtat el 2021. Aquesta renovació es va fer efectiva el passat 4 de desembre en una reunió a l’Hospital de Calella entre la Unitat de Treball Social de la Corporació i la Fundació Oncolliga, l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH) i la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, entitats que col·laboren finançant aquest projecte.
El SSID, que es va posar en marxa l’any 2012, és un servei d’atenció al domicili per a aquelles persones que es troben en situació de final de vida i que són ateses per un equip especialitzat en cures pal·liatives. El servei ofereix una atenció integral del malalt incloent aspectes físics, emocionals, socials i espirituals. El suport personal al malalt pot incloure la higiene, l’alimentació, cures no complexes o l’acompanyament. També es presta suport emocional a la família.
Més de 100 pacients atesos el 2020
La reunió també va servir per fer una valoració del servei durant aquest últim any. En aquest sentit, s’han atès un total de 101 persones entre gener i octubre de 2020. Cal destacar que, malgrat la pandèmia de la Covid-19, no s’ha deixat d’oferir aquest servei als pacients que ho han necessitat.
El perfil del pacient atès és el de malalts crònics complexos, amb processos oncològics avançats o amb malalties degeneratives avançades que requereixen un recurs de suport personal domiciliari urgent.
El SSID s’activa en menys de 48 hores, no té cap cost per a les famílies i no és substitutori de serveis públics i/o privats paral·lels. Per optar a aquest servei, el pacient ha d’estar inclòs en el Programa PADES de la Corporació. Des del mateix organisme es valora cada cas de manera individual i es decideix en quins casos s’activa.
A la reunió van assistir Ivó Valdivieso, president de la Fundació Oncolliga; Maria Pera, presidenta d’Oncolliga Calella; Josep Puig, president de l’AVAH; Rosor Llorens i Elena Gabilondo, treballadores socials del Programa PADES de la Corporació; i Rosa Tarré, coordinadora de la Unitat de Treball Social de la Corporació. També va participar, de manera virtual, Margarita Llauger, com a representant de la Fundació ELA.