Loading...
Buscar

Els 10 conceptes claus per entendre la COVD-19

Quan va començar la pandèmia per coronavirus, un nou virus que produïa una nova malaltia, hi havia un gran desconeixement de moltes de les característiques de la COVID-19. La necessitat de trobar respostes a les preguntes que sorgien impulsava a buscar-les extrapolant-les de la grip, perquè es pensava que la COVID-19 en tindria un comportament similar.

A més durant aquest darrer any hem rebut cada dia una allau d’informació sobre la COVID-19 per diferents mitjans de comunicació o per experts o per les autoritats sanitàries, que no sempre han anat en la mateixa direcció.

A hores d’ara, després d’un any des de l’inici de la pandèmia què sabem del cert de la COVID-19? Us resumim els 10 conceptes claus sobre aquesta malaltia.

La COVID en 10 TIPS

  1. Contagiositat. El coronavirus és 10 vegades més contagiós que la grip. Al món hi ha ara més de 100 milions de persones que han patit la COVID-19, a Catalunya més de mig milió de persones han estat afectades.
  2. Mortalitat. La mortalitat per coronavirus, també, és més alta que la de la grip. Al món la COVID-19 ha estat la causa fins ara de quasi 2,5 milions de morts. A Catalunya aproximadament 1 de cada 400 catalans ha mort per la COVID-19.
  3. No és un virus estacional, a diferència de la grip que circula durant els mesos freds de l’any i després pràcticament desapareix fins a la pròxima temporada, el coronavirus SARS-CoV-2 ens ha afectat durant tot l’any passat amb diferents onades no relacionades amb les estacions.
  4. Aerosols. El risc de contagi pel coronavirus està més relacionat amb els aerosols que emetem quan respirem o tossim que amb el contacte amb superfícies contaminades.
  5. Asimptomàtic. Un alt percentatge de malalts amb coronavirus no presenten cap símptoma, són asimptomàtic, però tenen igualment capacitat de contagiar la malaltia a altres. D’aquí la necessitat que les mesures de protecció (mans, mascaretes, distància, ventilació) s’hagin d’aplicar a tota la població en aquest moment de pandèmia, perquè hi ha un grup de persones (asimptomàtiques) que no sabem si tenen o no la malaltia.
  6. Les noves mutacions del SARS-CoV-2 (anglesa, sud-africana i brasilera pel lloc on va ser aïllat la variant del virus per primera vegada), que segon els microbiòlegs seran les majoritàries en uns quants mesos, tenen una major capacitat de contagi, però no semblen produir una COVID-19 més greu. Les noves mutacions també es detecten amb els actuals tests ràpids, així que continuen sent una eina diagnòstica útil.
  7. Els nens són menys susceptibles. Tots els estudis confirmen que la incidència en els infants i en els joves és més baixa i menys greu que a la resta de la població. D’altra banda s’ha comprovat que les escoles són segures i que el tancament dels centres no modifica la corba de contagis, i que és més probable que els nens i nenes es contagien fora que no pas a l’escola.
  8. Fàrmacs. Se sap més sobre els fàrmacs (Dexamentasona, anticoagulants, monoclonals, Remdesivir…) que són útils per lluitar contra la COVID-19 i quan és més adequat fer-los servir i quins altres fàrmacs no han anat bé (Hidroxicloroquina).
  9. La vacuna, la gran notícia. Disposem de diferents vacunes, i altres que en vindran, molt eficaces. La vacunació canvia el curs de la malaltia com ho demostra la situació a Israel, que ja ha vacunat a un número important dels seus habitants i això ha fet baixar dràsticament el nombre de contagis, de casos greus i de morts.
  10. Salut poblacional. Encara no ens podem relaxar, perquè per aconseguir una protecció poblacional és necessària una cobertura vacunal del 80-85% de la població i Catalunya actualment hi ha el 6% de les persones vacunades amb les 2 dosis. I a més, tot i que les noves mutacions quedarien cobertes per les vacunes de les quals disposem encara hi ha estudis pendents d’avaluar.

Dr. Fco. Codina Garcia

ABS Malgrat- Palafolls

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X