Loading...
Buscar

Els hospitals de Calella i Blanes creen uns equips especialitzats d’infermeria per a la inserció de catèters vasculars per tal de millorar la seguretat del pacient

  • Aquests equips s’encarreguen de la inserció, de fer el seguiment i vetllar per les cures dels catèters un cop introduïts
  • Se’n beneficien tant els pacients d’hospitalització com els oncològics que acudeixen a l’Hospital de Dia i que requereixen tractaments de mitja i llarga durada

Des d’aquest mes de maig els hospitals de la Corporació, l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella i el Comarcal de Blanes, compten amb un Equip de Teràpia Intravenosa (ETI) que s’encarrega de la implementació, el seguiment i el manteniment dels catèters per a tractaments de mitja i llarga durada amb l’objectiu de millorar la seguretat clínica i la qualitat de vida dels pacients.

Cada equip està construït per dues infermeres especialitzades en cateteritzacions que estan formades en les noves tècniques d’inserció de diferents tipologies de catèters com poden ser els centrals d’inserció perifèrica (PICC) i els de línia mitjana (MIDLINE). En tots dos casos la implantació es fa amb l’ajut d’un ecògraf, que permet als professionals trobar amb facilitat una vena profunda, amb un diàmetre gran i amb major caudal, que juntament amb la millora dels materials dels catèters i el seguiment continuat per part dels ETI ajuda a reduir el risc de complicacions com poden ser les flebitis o les infeccions.

Comptar amb aquesta expertesa també ha d’ajudar a millorar la satisfacció dels pacients perquè “a més de minimitzar possibles complicacions, reduïm el nombre de puncions, fet que ens ajuda a preservar el capital venós del pacient, així com promoure l’autonomia i el confort de la persona”, subratllen Maria Rosa Brutau i Roser Ferrer, infermeres que han liderat i coordinat aquesta iniciativa.

Aquests equips d’infermeria de pràctica avançada, treballen de forma multidisciplinària amb altres professionals per aconseguir uns resultats òptims. I és que a més d’implantar, fer el seguiment i la vigilància de les vies venoses, també assessoren i ajuden els equips assistencials en les incidències que es puguin produir, ja que són els referents en accessos vasculars a la Corporació.

La posada en funcionament dels ETI beneficia tant als pacients d’hospitalització, així com als pacients oncològics d’Hospital de Dia, on es porten a terme tractaments de llarga durada, i també proporciona una millor satisfacció entre els professionals perquè han de realitzar menys puncions. Des que es va iniciar aquest projecte als hospitals de la Corporació, a principis de maig, s’han col·locat una quinzena de catèters.

Accesibilidad
X