L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha fet públiques les noves recomanacions sobre el consum de peix. En aquest cas, aconsella que les embarassades i els menors de 10 anys no consumeixin cap de les espècies que contenen uns elevats nivells de mercuri.
El mercuri pot representar un risc pel sistema nerviós central en procés de desenvolupament, per això és important que tota aquella població vulnerable com les embarassades, les dones que estiguin planificant quedar-s’hi a curt termini o les lactants, i els infants menors de 10 anys, no consumeixin les espècies més grosses perquè són les que acumulen més quantitat d’aquest metall potencialment tòxic.
Els peixos amb una major concentració de mercuri són la tonyina vermella, el peix espasa, l’emperador o el lluç de riu. En canvi, els peixos petits, com l’anxova, la sardina, l’orada, la truita, el verat, la gamba, la llagosta, els musclos, les cloïsses, la sípia o el calamar, tenen nivells molt inferiors.
En aquest sentit, l’AESAN recomana que els menors d’entre 10 i 14 anys prenguin entre 3 i 4 racions a la setmana de peix amb baix contingut en mercuri i es combini el peix blanc i el peix blau. I en el cas del consum d’espècies amb alt contingut de mercuri, la ingesta hauria de quedar limitada a 120g al mes, una ració.
Per a la resta de població es recomana un consum equilibrat i variat de totes les espècies, combinant peix blau i peix blanc.
Dr. F. Codina Garcia
ABS Malgrat-Palafolls
Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva