Loading...
Buscar

Els ofegaments són la segona causa de mort en menors de 14 anys

Els ofegaments en platges i piscines són accidents recurrents cada estiu i són la segona causa de mort en menors de 14 anys. L’any 2018 van morir ofegades 41 persones a Catalunya.

Cada estiu es fan campanyes de conscienciació amb l’objectiu que cap infant, ni cap adult, pateixi un ofegament. Hem de saber gaudir de l’aigua, però al mateix temps actuar amb prudència. La majoria dels ofegaments tenen com a víctimes infants menors de 4 anys, i es produeixen perquè no hi havia una vigilància adequada. Els infants més petits es poden ofegar en tant sol 2,5 cm d‘aigua.

L’ofegament és molt silenciós i ningú se n’adona si no està vigilant. Perquè sigui eficaç la vigilància, aquesta ha de ser visual i permanent, i mínim un adult per cada dos infants, i un adult per cada nadó.

Us recordem alguns consells de seguretat que dona l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) per evitar els ofegaments:

 

 1. Ensenyeu als infants a nedar com més aviat millor. L’única acció eficaç davant d’aquest problema és la prevenció.
 2. Escolliu sempre, si podeu triar, platges o piscines que estiguin supervisades per un socorrista.
 3. Mai els deixeu sense vigilància, especialment els infants menors de 4 anys, ni tan sols un instant prop de piscines, banyeres o a la platja. Si està banyant el seu infant petit i necessita obrir la porta, apagar el foc, contestar una trucada, etc., carregui’l a sobre (millor refredat que ofegat). La majoria dels infants que s’ofeguen en piscines familiars, l’adult que els vigilava els va perdre de vista durant menys de cinc minuts.
 4. No demaneu que un germà gran vigili un infant petit.
 5. Desconfieu de flotadors o matalassos inflables, no són mesures de seguretat suficients per evitar ofegaments.
 6. Si teniu una piscina al domicili, envolteu-la d’una tanca adequada. Cobriu o buideu les piscines inflables quan no les estigueu fent servir.
 7. Retireu les joguines de l’aigua perquè nens més petits no es tirin a la piscina per anar-les a buscar.
 8. Mantingueu els cables elèctrics lluny de les piscines per evitar descàrregues elèctriques.
 9. Ensenyeu als infants les regles de seguretat i respecteu-les en tot moment:
  1. Assegureu-vos que els infants nedin sempre sota la supervisió dels adults. Ensenyeu-los que no han de nedar estant sols. Fins i tot un nedador experimentat pot patir algun problema.
  2. Obeïu els consells de seguretat presents a les platges. Ensenyeu el codi de les banderes (verd, permès el bany; groc, precaució; i vermell prohibit el bay).
  3. Ensenyeu als infants i adolescents a no saltar o capbussar-se en aigües que no coneguin. No permeteu que els infants s’empenyin els uns als altres o juguin a ofegar-se mentre estan nedant.
  4. Expliqueu als adolescents la relació que hi ha entre els ofegaments i la ingestió d’alcohol o drogues
 10. Tots els pares haurien d’aprendre i ensenyar als fills grans a realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar bàsica.
 11. Truqueu al telèfon d’emergència 112 si el vostre infant s’ha ofegat.

 

 

Dr. Fco. Codina Garcia

ABS Malgrat – Palafolls

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X