Alguns infants i joves prenen a l’hora del pati un petit refrigeri, per a alguns aquest és el primer àpat del dia perquè a casa no han esmorzat res o, si ho han fet, ho han fet de forma deficient.
Com ha de ser el refrigeri de mig matí?
- Ha d’aportar l’energia suficient per seguir realitzant les activitats de la resta del matí.
- Ha de complementar l’esmorzar que han pres a casa.
- Ha de tenir una quantitat suficient però fàcil de menjar, perquè els infants ho puguin prendre en el curt temps de què disposen i puguin jugar.
Entre els dos esmorzars (el de casa i el de l’escola) s’han d’incloure els següents grups aliments:
- Farinacis (integrals): pa o torrades, flocs de blat de moro, musli, arròs inflat.
- Làctics: llet i iogurt natural (sense sucres afegits).
- Fruita: fresca de temporada, sencera o a trossos; fruita seca (nous, ametlles, avellanes, etc.); fruita dessecada (panses, orellanes, prunes seques, etc.).
- Hortalisses: tomàquet, bastonets de pastanaga, cogombre, crema d’albergínia, etc.
- Aliments proteics: ous, formatge, hummus, etc.
- Aliments grassos: preferentment, oli d’oliva verge extra i també alvocat, crema d’ametlles o d’altra fruita seca.
Els infants han de prendre habitualment aigua per acompanyar el menjar i no sucs, batuts… que aporten massa sucres i poques vitamines. La millor manera d’hidratar-se és l’aigua!
Exemples d’esmorzars saludables
Primera hora
- Llet i torrades de pa integral amb oli d’oliva verge extra.
- Bol de iogurt amb daus de pera i musli.
- Pa de llavors amb tomàquet, bastonets de pastanaga i hummus.
- Iogurt natural amb arròs inflat, flocs de blat de moro i panses.
Mig matí
- Plàtan i un grapat de fruita seca (nous, avellanes, ametlles, etc.).
- Entrepà de tonyina/pernil dolç .
- Una poma i un grapat de fruita dessecada (panses, orellanes, prunes seques, etc.).
- Kiwi amb daus i un bric de llet.
Marta Azuara Azuara
DUI Pediatria. ABS Malgrat – Palafolls
Corporació de Salut del Maresme i la Selva