Comença la temporada de primavera-estiu i amb ella arriben al mercat moltes fruites de temporada. Tot i que amb els avanços en els cultius i dels sistemes de conservació disposem tot l’any de moltes varietats de fruita, és més saludable, ecològic i sostenible consumir fruita de temporada.
Sabeu quines són i què ens aporten les fruites que hi ha a la primavera? Farem un petit repàs de les que podem menjar durant aquesta temporada.
Albercoc (Prunus armeniaca)
Ens aporta pro-vitamina A o carotens i també potassi, en una quantitat molt superior a la majoria de les fruites. S’ha de menjar ben madur perquè verd pot ser indigest.
Cireres (Prunus avium)
És originaria de l’Orient Mitjà. Ens aporta importants antioxidants com flavonoides i polifenols, i també fibra. La millor manera de degustar el seu sabor dolç és el seu estat natural, sense afegir sucres, compotes o melmelades.
Pruna (Prunus domestica)
Hi ha una àmplia gamma de grandàries, formes, colors i sabors. Ens aporta principalment aigua. A més compta amb hidrats de carboni, com el sorbitol que té una lleu acció laxant que està reforçada per la seva abundància en fibra; les persones amb intolerància al sorbitol han d’anar en compte. També contenen antocianos que són pigments d’acció antioxidant i antisèptica.
Maduixa (Fragaria verca)
Ens aporta minerals com el magnesi, el potassi i el fòsfor, vitamines, sobretot, vitamina C i antioxidants i poc sucre. Els grans de la maduixa, contenen aquenis, que estimulen suaument el trànsit intestinal.
Nespla (Eriobotria japonica)
Originari del continent asiàtic. Ens aporta potassi i vitamina A, però el seu component més important és la fibra soluble (principalment pectina). És millor consumir les nesples quan estiguin completament madures, si no és així, poden resultar àcides i difícils de pair.
Préssec (Prunus pèrsica)
És símbol de longevitat i immortalitat a la Xina, el seu país d’origen. A l’igual que la resta de fruites de color groc ens aporta poc sucre, beta-carotens o pro-vitamina A, fibra i potassi. Es poden consumir frescos, dessecats o en almívar.
Marta Azuara
DUI Pediatria
ABS Malgrat- Palafolls