Loading...
Buscar

Infant amb diarrea, què fer a casa?

Les diarrees són un problema molt freqüent en pediatria. Sabem que els infants de menys de 5 anys poden patir entre 2 i 3 episodis de diarrea en un any. Quan més petit és l’infant més freqüents són els episodis. De fet, una de cada cinc consultes al pediatre dels menors de 2 anys són per aquest problema.

Quines en són les causes? Les més freqüents són les causes infeccioses, habitualment infeccions provocades per virus com ara el Rotavirus. Altres causes habituals són les intoleràncies i al·lèrgies alimentàries o l’efecte secundari d’alguns medicaments com, per exemple, alguns antibiòtics.

L’infant amb diarrea –gastroenteritis– acostuma a queixar-se de dolor abdominal a estones, no és estrany que tingui febre, que no vulgui menjar i que tingui ganes de vomitar. Aquests símptomes es poden tractar a casa amb facilitat.

  • Primer objectiu: aconseguir que l’infant estigui còmode i confortable. Si cal se li administren analgèsics com el paracetamol per millorar-li la febre o el mal de panxa.
  • Segon objectiu: evitar l’aparició de complicacions assegurant una bona hidratació i nutrició, els dos aspectes més importants en el tractament de les gastroenteritis. Per assegurar una bona hidratació s’administrarà una Solució de Rehidratació Oral Hipotònica (a totes les farmàcies hi ha disponibles diversos preparats) i s’evitaran productes isotònics dissenyats per a la pràctica esportiva o refrescos com: Aquarius, Coca cola, Nestea, etc. En quant a l’alimentació, cal evitar que l’infant estigui moltes hores sense menjar. Es mantindrà la seva dieta habitual i/o l’alletament matern, evitant aliments molt ensucrats o condimentats.

Cal consultar el Pediatre o anar a Urgències en cas que l’infant no accepti cap d’aquestes mesures, segueixi amb moltes diarrees i vòmits o bé sembla que no millora adequadament.

 

 

Dr. Amadeu Roca

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Hospitals de Calella i Blanes

 

 

Accesibilidad
X