- La Jornada s’ha pogut seguir presencialment des de la sala d’actes de Calella i per primera vegada, i a causa de la pandèmia, també en línia
Aquest divendres s’ha celebrat la Jornada de Bioètica de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que enguany ha estat centrada en la valoració de la competència i la capacitat dels pacients en la pràctica clínica diària. En aquesta ocasió, la Jornada s’ha celebrat des de l’Hospital de Calella des d’on s’ha pogut seguir de forma presencial i per primera vegada, s’ha pogut veure també en línia. En aquest sentit ha estat seguida en directe per prop de 160 persones entre les quals han estat connectades i les que han pogut assistir físicament. Tota la Jornada ha estat conduïda pel Dr. Antoni Muñoz, filòsof i màster en Filosofia, Ètica i Política.
Eines per a l’avaluació multidimensional
La directora d’Infermeria, Joana Blázquez i la directora Mèdica de la Corporació, Dra. Roser Anglès, han estat les encarregades de donar el tret de sortida a la Jornada, que ha començat amb un primer bloc sobre eines innovadores per a l’avaluació multidimensional del pacient. La Dra. Dolors Garcia, Cap Clínic d’Urgències Althaia, coordinadora del Grup GERIURG de la Societat catalana d’Urgències i Emergències i membre del grup de Recerca de la Cronicitat de la Catalunya Central, ha parlat de la valoració geriàtrica als serveis d’urgències. Ha explicat que l’escala de les 3D –dependència, demència i domicili– és un instrument que facilita una valoració geriàtrica integral ràpida i molt pràctica per als professionals que treballen a les urgències.
I dins d’aquest mateix bloc, el Dr. Jordi Amblàs, geriatre i coordinador del grup de Recerca en cronicitat de la Catalunya Central C3RG, ha parlat de l’índex de fragilitat, de com ajuda a valorar la funcionalitat dels ancians d’acord amb el maneig de situacions quotidianes com ara els assumptes econòmics, l’ús del telèfon o la preparació i administració dels medicaments habituals. Segons el Dr. Amblàs aquest índex és “només un instrument i l’objectiu és aconseguir fer un vestit a mida”, és a dir, ha defensat una aproximació el més personalitzada possible per poder avaluar el millor possible la persona i poder treure conclusions útils quan ens trobem al davant d’un pacient fràgil.
Debat ètic sobre diferents casos clínics reals
Seguidament, s’han presentat diferents casos clínics on, mitjançant exemples de casos reals, s’ha debatut i reflexionat des d’un punt de vista ètic. El Dr. Bernabé Robles, neuròleg del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha parlat sobre el pacient crònic complex en hemodiàlisi, el Dr. Oriol Yuguero, adjunt del servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, ha posat l’accent en el pacient ancià pluripatològic que acudeix a urgències i en aquest sentit s’ha preguntat: “la mort necessita un diagnòstic?”.
Un tercer cas clínic ha anat a càrrec de la Dra. Montserrat Esquerda, directora de l’Institut Borja Bioètica-URL, que ha abordat l’àmbit dels menors. En aquest cas ha plantejat un debat ètic sobre els menors madurs que no volen que s’avisin als pares quan acudeixen als serveis d’urgències i també ha presentat un últim cas sobre el pacient en trastorn mental. En aquest context, se’ls ha de deixar decidir a aquests pacients?, ha preguntat.
Finalment, la Jornada s’ha clausurat amb dues ponències, una a càrrec de Susana Jiménez, psicòloga clínica i experta en neuropsicologia de la Corporació, que ha parlat sobre com avaluar les competències del pacient ancià en un entorn sociosanitari i la Dra. Araceli Teixidó, psicòloga clínica de la Corporació i Dra. en Filosofia, ha parlat sobre com fer la valoració de les capacitat.