Loading...
Buscar

La consulta de psicooncologia de la Corporació continua oferint suport psicològic a pacients oncològics i a les seves famílies

Cada 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació i mobilitzar la societat per avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia.

El càncer és la segona causa de mort al nostre país. Segons dades de la Red Española de Registros de Cáncer (Redecan), es preveu que aquest 2021 el nombre de càncers diagnosticats superi els 270.000.

L’atenció mèdica al càncer ve donada des del servei d’Oncologia. A la Corporació de Salut del Maresme i la Selva aquest servei l’ofereix l’Institut Català d’Oncologia de Girona (ICO Girona), fruit d’un acord entre ambdues organitzacions.

Des de la Unitat d’Oncologia s’atén a aquelles persones de l’Alt Maresme i la Selva Marítima que pateixen algun tipus de càncer.  Aquest servei es desenvolupa als dos hospitals de la Corporació, Blanes i Calella, a les consultes externes, a l’hospital de dia, que és on es porten a terme la majoria dels tractaments prescrits pels oncòlegs i les oncòlogues, i a la consulta de psicooncologia.

La consulta de psicooncologia

La consulta de psicooncologia atén el pacient oncològic i la seva família des de l’àmbit psicològic. Aquest servei s’ofereix a l’Hospital de Calella fruit d’un acord de col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i a l’Hospital de Blanes i al Sociosanitari de Lloret gràcies a l’acord signat amb l’Associació Espanyola contra el Càncer de Girona. (AECC-Girona).

Amb l’arribada de la Covid-19, aquest servei no s’ha deixat d’oferir en cap moment, tot i que s’ha hagut d’adaptar a la situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia. Així, amb el confinament domiciliari les consultes de psicooncologia van passar a ser telemàtiques.

Ara ja s’han tornat a recuperar les consultes presencials, tot i que es combinen amb les telemàtiques en funció de les necessitats de cada pacient i de l’evolució de la pandèmia.

Des d’aquesta consulta es treballa en els següents camps:

  • Prevenció i tractament dels possibles efectes psicològics durant la malaltia.
  • Intervenció psicològica des del moment del diagnòstic, passant per les diferents fases de la malaltia.
  • Teràpia de grup adreçada a dones amb càncer de mama.
  • Acompanyament i/o prevenció del dol patològic.

A més de la consulta de psicooncologia, la Corporació compta amb altres recursos per donar suport als pacients del territori amb malaltia oncològica ingressats als centres de la Corporació o a través del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES), en les diferents fases de la malaltia.

Així, gràcies als acords de col·laboració amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer, Oncolliga Girona, Oncolliga Barcelona, la Fundació Hospital Santa Magdalena i Sant Jaume  de Mataró i l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), s’ofereix a aquests pacients servei de fisioteràpia i estètica oncològica, així com suport en l’àmbit d’higiene, alimentació, cures no complexes o acompanyament per part de treballadors familiars i/o voluntaris.

Accesibilidad
X