Loading...
Buscar

La Corporació incorpora quatre fisioterapeutes a l’atenció primària

  • De les 4 fisioterapeutes, 2 estaran a l’ABS Lloret – Tossa, 2 a l’ABS Malgrat – Palafolls, mentre que a Calella es mantenen les sessions grupals setmanals amb la fisioterapeuta de l’hospital
  • Les seves funcions són tractar i prevenir malalties musculoesquelètiques de baixa complexitat i altra prevalença i millorar l’autonomia del pacient a través de sessions grupals
  • El desplegament d’aquesta figura s’emmarca dins el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha incorporat, inicialment, quatre fisioterapeutes a l’atenció primària: dos a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Lloret – Tossa i dos a l’ABS Malgrat – Palafolls. El desplegament d’aquesta nova figura s’emmarca dins el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària del Departament de Salut.

Pel que fa a l’ABS de Calella ja es comptava amb aquesta figura des de finals del 2019. En aquell moment es van començar a fer sessions grupals amb una fisioterapeuta de l’hospital i l’activitat es manté actualment.

La implantació dels fisioterapeutes als centres d’atenció primària té per objectiu prevenir la discapacitat en persones amb alteracions del funcionament i en situacions de prefragilitat, promoure i millorar el funcionament i l’autonomia en persones que pateixen problemes de salut crònic, i optimitzar el treball en xarxa amb altres agents comunitaris.

Les principals afeccions sobre les quals treballen aquests professionals són malalties musculoesquelètiques cròniques de baixa complexitat i elevada prevalença, com la lumbàlgia, dolor cervical, mal de genoll o maluc crònic, dolor d’espatlla i pacients amb risc de fragilitat.

Activitats grupals

L’atenció a aquests problemes de salut es fa de forma multidisciplinària mitjançant activitats grupals i tallers, a través de la derivació per part dels professionals de medicina de família i salut comunitària. És a dir, el pacient no pot demanar cita directament amb l’equip de fisioterapeutes, sinó que és el seu metge de capçalera, pediatre o infermera de referència qui li fa la proposta per participar en les sessions grupals. Aquestes sessions consisteixen en una part d’educació sanitària i una altra de realització d’exercicis que després hauran de continuar fent a casa. Els grups són tancats i reduïts, el que permet donar una atenció més personalitzada.

Des d’aquesta setmana ja s’estan fent sessions grupals diàries amb els fisioterapeutes d’atenció primària a l’ABS Lloret-Tossa i a l’ABS Malgrat-Palafolls. Mentre que a l’ABS Calella es mantenen les sessions setmanals amb la fisioterapeuta de l’hospital.

Segons l’enquesta de salut de Catalunya del 2020 (ESCA), entre els grups de malalties que tenen més impacte en la discapacitat cal destacar les malalties musculoesquelètiques i, especialment, el mal d’esquena, l’artrosi i les patologies de parts toves, que són més prevalents en dones que en homes i en persones d’edat avançada. L’OMS estima que aproximadament el 15% de la població mundial pateix algun tipus d’afectació de la funcionalitat, dels quals entre el 2 i el 4% presenten dificultats importants en el seu dia a dia.

 

 

Accesibilidad
X