Loading...
Buscar

La Hipercolesterolèmia Familiar, una de les causes més freqüents de malaltia coronària precoç

  • Per tal de conscienciar la població d’aquesta malaltia que afecta uns 30.000 pacients a Catalunya, cada 24 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Hipercolesterolèmia Familiar

La Hipercolesterolèmia Familiar (HF) és una malaltia genètica caracteritzada per uns alts nivells de colesterol en la sang des del naixement i és la causa més freqüent de malaltia coronària precoç. Té una incidència al voltant d’un per cada 250 habitants, i s’estima que a Catalunya hi ha uns 30.000 pacients amb hipercolesterolèmia familiar, dels quals entre el 20 i el 25% són nens i adolescents.

Tot i això, es tracta d’una malaltia infra-diagnosticada i infra-tractada. Per tal de conscienciar la població, cada 24 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Hipercolesterolèmia Familiar.

Especialment en nens i adolescents, és fonamental la detecció precoç, l’estudi genètic en cascada a familiars afectes, l’educació i adopció d’hàbits saludables des de la infantesa, el tractament intensiu dels valors elevats del colesterol, així com l’abordatge integral de la resta de factors de risc: hipertensió, diabetis, tabaquisme, sedentarisme i obesitat. Amb aquestes mesures, es pot reduir considerablement en aquests pacients el risc de patir una malaltia cardiovascular.

Problema prioritari de salut pública

Recentment, la Federació Mundial del Cor i la Fundació Internacional de la Hipercolesterolèmia Familiar han reconegut que es tracta d’un problema prioritari de salut pública i que requereix una acció a escala mundial per millorar el seu diagnòstic i tractament, així com per disminuir el seu impacte sobre la malaltia cardiovascular.

En aquest sentit, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva vol posar en marxa un pla integral d’atenció al pacient amb Hipercolesterolèmia Familiar que inclou un pla de formació i estratègies de salut digital que millorin el seu diagnòstic.

 

Accesibilidad
X