Loading...
Buscar

L’epidèmia de cada any! Què cal saber de la grip?

La grip a Catalunya ja ha arribat a nivell d’epidèmia. Des de la setmana passada la taxa d’activitat s’ha situat en els 120 casos per 100.000 habitants superant així la barrera d’epidèmia, que enguany s’ha situat en els 110 casos per 100.000 habitants. La previsió és que l’epidèmia duri entre 8 i 12 setmanes. Però, no se’n pot pronosticar la seva intensitat. El que podem veure és que l’epidèmia d’aquest any ha començat 4 setmanes més tard del que ho havia fet en els darrers dos anys.

La grip és una malaltia provocada per un virus , del qual existeixen diferents tipus i que poden canviar cada any. En els nens les manifestacions més freqüents són la febre, tos i mucositat nasal, encara que en els més petits pot ocasionar només febre elevada sense més símptomes inicialment. En els nens grans i adults tenen a més malestar general i dolors musculars. La majoria de símptomes desapareixen en 5-7 dies, encara que la tos pot persistir més temps.

És una malaltia  que s’encomana amb molta facilitat, de persona a persona  per l’aire, per la tos i els esternuts, també per les mans o objectes contaminats pel virus (joguines, tovalloles…).  En general, no és una malaltia greu, i són, sobre tot,  els menors de 2 anys els que poden presentar  alguna complicació.

La grip no es tracta amb antibiòtics, excepte que tinguem alguna complicació. Hem d’administrar antitèrmics per la febre (paracetamol o ibuprofè) per baixar la temperatura i donar benestar al nen/a.  És molt important que estigui tranquil a casa i oferir líquids orals perquè estiguin ben hidratats, i rentar amb aigua i sabó les mans del pacient i dels cuidadors per a evitar la seva transmissió.

La vacuna de la grip està indicada en aquells nens/es  majors de 6 mesos d’edat que pateixin de malalties  que els fan més propensos a tenir complicacions: asma, diabetis, malalties renals,  dèficits de les defenses…

Dr. Josep Sánchez Jiménez

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X