Loading...
Buscar

Les infermeres de la Corporació ja poden prescriure altres medicaments, com tractaments per a ferides i cremades

  • Des que es va implantar la prescripció infermera als centres de la Corporació, ja s’han acreditat 73 professionals d’infermeria d’atenció primària

La prescripció infermera es va implantar a Catalunya a principis de 2021 i a poc a poc s’ha anat desplegant per tot el territori, implantant-se a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva l’abril del 2022.

Des del passat mes de juliol s’ha incorporat una novetat. En aquest sentit, les infermeres dels centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) poden indicar medicaments que necessiten recepta mèdica sempre que estiguin inclosos en una guia oficial publicada pel Ministeri de Sanitat amb aquest efecte. De moment només poden prescriure tractaments per a ferides i cremades i en els pròxims mesos s’aniran incorporant més productes amb altres usos.

Fins ara, aquests medicaments només podien ser prescrits pels professionals de medicina. La nova competència permet millorar l’accés de la ciutadania a la seva medicació, reforçar el rol autònom dels professionals d’infermeria de Catalunya i augmentar l’eficiència evitant la duplicitat de visites.

Xifres recollides en l’últim any a les ABS de la Corporació

Actualment, els centres d’atenció primària de la Corporació compten amb 73 infermeres prescriptores, 17 a l’ABS Calella, 23 a l’ABS Malgrat-Palafolls i 33 a l’ABS Lloret – Tossa, i només queden per acreditar aquelles de nova incorporació. Cal recordar que l’acreditació és voluntària i cal tenir una experiència mínima d’un any com a infermera o superar el curs d’adaptació per a l’acreditació.

Fins a aquest juliol, per àrees bàsiques de salut, del total de prescripcions fetes a l’ABS Calella en els últims 12 mesos, el 9,3 % ha estat per part del personal d’infermeria. D’altra banda, els professionals d’infermeria del centre han prescrit el 55 % dels nous absorbents (productes per a la incontinència urinària) i el 61,5% dels nous apòsits.

Pel que fa a l’ABS Malgrat-Palafolls, les infermeres han prescrit el 12,5 % del total de prescripcions fetes a l’àrea bàsica. Així mateix, el 68,8 % dels nous absorbents i el 73,6 % dels nous apòsits han estat per prescripció infermera.

Per últim, a l’ABS Lloret-Tossa, la prescripció infermera significa gairebé un 5 % del total de prescripcions realitzades a l’àrea bàsica. Els professionals d’infermeria, a més, han prescrit un 46,2% dels nous absorbents i un 63,6% dels nous apòsits.

Accesibilidad
X