Loading...
Buscar

Les mascaretes poden afavorir o empitjorar l’acne?

A conseqüència de la Covid-19, les mascaretes han esdevingut un element habitual en el dia a dia de tots nosaltres, i juntament amb el rentat de mans i la distància, són la mesura de protecció necessària per fer front a aquesta pandèmia, però el seu ús pot comportar alguns problemes a la pell.

A més de la fricció directa de la mascareta sobre la pell, a conseqüència de la respiració, la calor, la humitat i la suor a l’interior de la mascareta es crea un microambient que afavoreix la proliferació bacteriana, l’increment del greix i la dilatació dels porus, totes elles circumstàncies que afavoreixen l’aparició o l’empitjorament de l’acne. Fins i tot es fa servir el mot mascné, amb la combinació de les paraules mask (mascareta en anglès) i acne, per anomenar els problemes d’acne que apareixen en l’àrea de la pell que cobreixen les mascaretes.

L’acne és una patologia molt freqüent, quasi un 90% de la població pateix o ha patit acne amb major o menor intensitat en algun moment de la vida. És una malaltia lleu, però que té un fort impacte en la qualitat de vida i l’estat d’ànim dels adolescents. L’acne és un procés inflamatori i infecciós de les glàndules pilosebàcies de la pell de la cara, del pit o de l’esquena i que pot deixar una cicatriu a la pell per a tota la vida. Les glàndules sebàcies produeixen la substància grassa que protegeix la nostra pell.

Els 5 tips per tractar l’acne

  1. L’acne s’ha de tractar. L’acne és una malaltia que cal tractar pel benestar dels adolescents i perquè si no es tracta, l’acne pot deixar cicatrius permanents.
  2. L’acne està causat per la genètica i les hormones. Hi ha una predisposició genètica que al costat del canvi hormonal propi de l’adolescència fa aparèixer l’acne en diferents graus de gravetat.
    • No es tracta de brutícia, fregar o rentar agressivament la pell, ja que això pot empitjorar l’acne
    • No és el resultat de què mengen. Motiveu els vostres adolescents a tenir una dieta equilibrada, però l’acne no és el resultat del consum del menjar ràpid o escombraries.
  3. No tocar. S’ha d’evitar tocar els grans, ni prémer ni rebentar, ja que després d’aquest trauma, la pell s’inflama i poden produir-se lesions que deixin cicatrius permanents.
  4. El tractament requereix paciència. A les xarxes socials hi ha molta informació no veraç que més que ajudar de vegades empitjora la situació. Podeu tractar l’acne lleu a casa amb algunes mesures com:
    • Mantenint una cura de la pell adequada, fent que es rentin la cara amb aigua i un sabó suau tipus Cetaphil o Dove (white beauty bar), sense fregar per no irritar-la.
    • Evitant maquillatges o cremes a la cara (les cremes amb greixos i altres productes tapen els porus i poden irritar i empitjorar l’acne). Poden hidratar-se la pell amb cremes, no comedogèniques, és a dir, que són apropiades per a les pells que tenen acne, tipus Cleanance hydra crema hidratant.
    • Facilitant l’exposició solar, sense cremes ni cosmètics, i els banys de mar que són factors que ajuden a una millora de l’acne.
    • L’èxit del tractament dependrà de la constància en la seva aplicació. Pot haver-hi fins i tot un empitjorament inicial i a l’inici de certs tractaments pot fer una mica de descamació (peeling). Si no millora després d’algunes setmanes de tractament demaneu ajuda al vostre pediatre, la majoria dels adolescents no necessiten l’especialista per tractar l’acne.
  5. Hi ha moltes opcions de tractament (antibacterians, antiinflamatoris, queratolítics, hormones), el vostre pediatre us recomanarà la millor opció pel vostre adolescent. Cap tractament cura l’acne en un mes, no podeu esperar cap canvi a curt termini tot i seguir correctament les instruccions, de vegades fins i tot caldrà un canvi de tractament si després de 2 – 3 mesos no hi ha l’efecte desitjat. Alguns joves que pateixen un acne molt intens poden necessitar ser controlats per un especialista dermatòleg.

 

Dr. Marc Sagristà 

Dermatòleg
Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Dr. Fco. Codina Garcia

CAP Palafolls / Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X