Loading...
Buscar

Les vacunacions sistemàtiques infantils cauen durant la pandèmia. Les vostres criatures estan correctament vacunades?

La pandèmia per coronavirus va obligar a declarar l’estat d’alarma a inicis del 2020. Aquest fet va suposar, encara ho és ara, un daltabaix en l’atenció sanitària, a més de la interrupció del programa de vacunació escolar, que va dificultar tenir les vacunacions dels infants al dia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres autoritats sanitàries demanaven, que en la mesura que les circumstàncies ho permetessin, es mantingués el calendari vacunal infantil. En el moment del desconfinament, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en la mateixa línia, va fer recomanacions per prioritzar i fer captació activa dels infants, primer els menors de 15 mesos, després els de 3 anys, etc, per complir amb el calendari de vacunacions sistemàtiques. Però, no obstant això, les taxes de vacunació han disminuït.

Segon les dades del Ministerio de Sanidad, per exemple, les vacunacions amb la vacuna hexavalent dels 4 mesos van baixar un 25% i un 19 % al març i abril del 2020, amb relació als mateixos mesos del 2019. La vacuna triple vírica (xarampió, rubèola, galteres) dels 12 mesos va caure un 54 % a l’abril amb relació al mateix mes del 2019. El descens de vacunació va ser igualment molt marcat en les vacunes recomanades però no finançades com la antimeningocòccica B (Bexero*, Trumemba*).

D’altra banda, l’informe anual de la Unió Europea sobre el xarampió corresponent a l’any 2019 posa de manifests que a Espanya hi va haver un petit augment dels casos, dels 226 el 2018 als 292 el 2019, i a Europa un descens. Dels 17.822 casos el 2018 als 13.200 l’any 2019. El xarampió i altres malalties prevenibles amb les vacunes són encara un problema de salut pública, i no ho són més per la protecció que dona la vacunació. No ens podem relaxar, cal tenir una alta tassa d’infants vacunats per mantenir sota control, tant a escala individual com poblacional, aquestes malalties. El descens de les tasses de vacunació durant la pandèmia és un motiu de preocupació que s’ha de revertir el més ben aviat possible.

Aquest curs escolar s’ha reprès de nou el programa de vacunació a les escoles. És important que us assegureu que els vostres infants tenen les vacunacions al dia, per protegir-los d’aquestes malalties evitables amb les vacunes. Contacteu amb el vostre Centre de Salut si teniu dubtes de l’estat vacunal dels vostres fills o filles.

 

Dr. Fco. Codina Garcia

Servei Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

 

Accesibilidad
X