Loading...
Buscar

L’Hospital de Blanes dona el tret de sortida a l’exposició itinerant de l’AECC-Catalunya sobre la prevenció solar i el càncer de pell

  • La mostra es podrà visitar fins al 28 de juny al centre sanitari i recorrerà aquest estiu diferents hospitals de la província de Girona

Aquest divendres s’ha instal·lat a l’Hospital de Blanes l’exposició itinerant de l’AECC-Catalunya contra el Càncer sobre la prevenció solar i el càncer de pell. Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Pell, que es commemora cada 13 de juny, l’entitat i el centre sanitari han donat el tret de sortida a l’exposició que recorrerà durant tot l’estiu diferents hospitals de la província de Girona.

La mostra consta de sis expositors enrotllables (roll-ups), que tracten sobre com afecten les radiacions ultraviolades a la nostra pell, així com quins són els beneficis i perjudicis que apareixeran a curt i mitjà termini si s’abusa del sol o si ens hi exposem sense una protecció adequada. A més, la mostra ofereix informació concreta sobre com identificar quin tipus de pell es té, com posar-se el protector solar i ofereix alguns consells per gaudir d’una pell saludable. Un dels principals objectius de la iniciativa és conscienciar a la població sobre la importància de protegir la pell de les radiacions ultraviolades, donar a conèixer que la pell té memòria i evitar la sobreexposició i les cremades solars.

La mostra, de caràcter itinerant, recorrerà 5 hospitals de la província de Girona durant el període estival: Hospital de Blanes, de l’11 al 28 de juny; Hospital de Palamós; Hospital Santa Caterina de Salt, Hospital de Figueres i Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

El càncer de pell
Les radiacions solars continuen sent el principal factor de risc del càncer de pell, per la qual cosa, com sabem, l’ús del protector solar i prendre determinades mesures de protecció són de vital importància per protegir-se dels raigs solars.

Els principals tipus de càncer de pell són: carcinoma de cèl·lules basals, carcinoma de cèl·lules escatoses i melanoma. Els carcinomes de pell a Catalunya tenen una taxa d’incidència de 45 casos per cada 100.000 habitants l’any 2020 (font: Observatori de l’AECC), amb una tendència a l’augment de la incidència en els últims anys.

De fet, en el darrer any s’han detectat a Catalunya més de 3.500 casos de càncers de pell no melanoma (336 a Girona). El melanoma té una taxa d’incidència molt de menor: d’11 casos per cada 100.000 habitants, havent-hi en el 2020 878 casos diagnosticats a Catalunya (86 a Girona). Malgrat això, és un tipus de càncer molt agressiu.

Per a prevenir aquest tipus de tumors, sempre és recomanable realitzar una revisió anual de la pell per part d’un dermatòleg, per a determinar si tenim pigues, marques de naixement o àrees pigmentades el color de les quals, grandària o forma estigui fora del normal. Un diagnòstic precoç sempre suposarà un millor pronòstic de la malaltia.

Accesibilidad
X