Loading...
Buscar

L’ofegament és un perill real i evitable

L’ofegament en platges i piscines és un problema que reapareix cada estiu. L’any 2017, 44 persones, infants i adults, van morir ofegats a Catalunya, 14 més que l’any 2016.

Hem de gaudir de l’aigua, però al mateix temps actuar amb prudència. La majoria dels ofegaments que tenen com a víctimes a infants menors de 4 anys es produeixen perquè no hi havia una vigilància adequada en piscines, al mar o en banyeres. Molta gent no s’adona que l’ofegament pot ser molt silenciós i que els infants més petits es poden ofegar en tant sol 2,5 cm d‘aigua. Perquè sigui eficaç la vigilància prop de l’aigua, aquesta ha de ser visual i permanent, i almenys un adult per cada dos infants, i un adult per cada bebè.

Algunes normes de seguretat per evitar els ofegaments que ens recorda l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT):

 • Ensenyeu als infants a nedar com més aviat millor. L’única acció eficaç davant d’aquest problema és la prevenció.
 • Mai els deixeu sols, especialment els infants menors de 4 anys, ni tan sols un instant prop de piscines, banyeres o a la platja. Si està banyant el seu infant petit i necessita obrir la porta, apagar el cafè, contestar una trucada, etc., carregui’l a sobre (millor refredat que ofegat). La majoria dels infants que s’ofeguen en piscines familiars, l’adult que els vigilava els va perdre de vista durant menys de cinc minuts.
 • No demaneu que un germà gran vigili a un infant petit.
 • Si teniu una piscina al domicili, envolti-la d’una tanca adequada.
 • Ensenyeu les regles importants de seguretat i respecteu-les en tot moment:
  • Assegureu-vos que els infants nedin sempre sota la supervisió dels adults. Ensenyeu-los que no han de nedar estant sols. Fins i tot un nedador experimentat pot tenir algun problema.
  • Obeïu els consells de seguretat presents a les platges. Ensenyeu el codi de les banderes. El  color de les banderes a les platges ens ajuda a planificar els banys amb seguretat. La bandera de color verd significa que el bany està permès, que les condicions per banyar-se (natació i busseig) són bones. La bandera de color groc significa que cal tenir precaució a l’hora de banyar-se, les condicions del mar són dures, de forma que els nedadors han de tenir molta cura. La bandera de color vermell significa que el bany està prohibit per a tothom.

 • Ensenyeu als infants i adolescents que no saltin o es capbussin en aigües que no coneguin. No permeteu que els infants s’empenyin els uns als altres o juguin a ofegar-se mentre estan nedant.
 • Feu entendre als adolescents la relació que hi ha entre els ofegaments, amb la ingestió d’alcohol o drogues
 • Mantingueu els cables elèctrics lluny de les piscines per evitar descàrregues elèctriques.
 • Tots els pares haurien d’aprendre i ensenyar als seus fills grans a realitzar maniobres de reanimaciócardiopulmonar bàsica.

L’objectiu és que cap infant, ni cap adult, pateixi un ofegament i per això és important respectar els senyals de seguretat i les indicacions dels socorristes, i que hi poseu en pràctica l’ABC de normes de seguretat a l’aigua:

A: Adults vigilants sempre als infants. Recordeu que perquè sigui eficaç la vigilància dels infants prop de l’aigua, aquesta ha de ser visual i permanent.
B: Barreres per tancar les piscines. Els infants s’han de vigilar ininterrompudament però hem de tenir les mesures preventives necessàries per evitar qualsevol accident.
C: Classes de natació. Ensenyar a nedar és la millor i més efectiva mesura preventiva davant dels ofegaments. Millor prevenir que curar.

 

Trobeu més informació visualitzant  els consells que el Dr. Pou explica en el vídeo de Faros (portal d’informació per a pares de l’Hospital Sant Joan de Deu): Diversión en el agua.(http://faros.hsjdbcn.org/es/video/diversion-agua-evita-ahogamiento-ninos

Accesibilidad
X