Loading...
Buscar

Mascaretes i infants. Com protegir-los de forma eficaç?

Les mascaretes són una de les recomanacions essencials, juntament amb el rentat de mans i la distància social, per evitar el contagi de la COVID-19 i s’ha considerat com un element important per una reincorporació segura a l’escola. Les mascaretes en els infants són igual d’eficients que en els adults, però perquè siguin realment efectives s’han de fer servir de forma correcta.

Les mascaretes són útils perquè redueixen la transmissió de la malaltia per l’efecte barrera de les microgotes de saliva amb virus que es produeixen quan parlem, tossim o esternudem. A l’escola, l’ús de la mascareta és obligatori pels majors de 6 anys. També poden portar-ne els menors de 6 anys, en canvi, no s’aconsella que en portin els infants que tenen menys 2 anys o aquells que tinguin incapacitat de retirar-se-la sense ajuda.

Com usar correctament la mascareta?
Perquè la mascareta sigui eficaç, busqueu-ne una per a la mida de l’infant, quan estigui correctament posada ha de cobrir el nas i la boca i ha de quedar còmodament ajustada a la cara. Si es vol dissenyar una mascareta higiènica casolana, no es poden fer servir plàstics ni vinils ni altres materials que impedeixin el pas de l’aire, s’han de fer servir teixits que tinguin una malla espessa com el cotó o el lli.

Abans i després de posar la mascareta al vostre fill o filla heu de rentar-vos les mans i no heu de tocar la part davantera. Renteu les mascaretes de tela reutilitzables després de fer-les servir durant tot el dia. Ensenyeu al vostre infant a no tocar ni tampoc manipular la mascareta.

Les mascaretes quirúrgiques o higièniques eviten la transmissió dels virus amb eficàcia. A alguns infants amb situacions especials (immunodepressió… ) se’ls pot haver recomanat usar una mascareta diferent (mascareta amb filtre). L’ús de mascaretes està especialment recomanat en els infants amb asma o altres malalties respiratòries. Els protectors facials no es poden fer servir per substituir les mascaretes.

L’ús de mascaretes quirúrgiques durant l’exercici, amb les dades de les quals disposem en aquest moment, no han mostrat cap disminució en els paràmetres cardiovasculars ni en el rendiment esportiu ni s’ha constatat cap efecte advers si es fan servir adequadament, tot i que sí que afecten clarament el confort. Les mascaretes quirúrgiques es poden fer servir amb seguretat a la pràctica esportiva especialment en els llocs tancats i en els esports de contacte.

Alguns infants, especialment els més petits, podem tenir por de fer servir o de veure a altres persones amb mascareta. Podeu ajudar-los a acceptar-ne el seu ús si els hi expliqueu, adaptant-vos a la seva edat, la utilitat d’aquesta peça, també si feu una mascareta divertida i personalitzada amb dibuixos dels seus personatges preferits.

Portar mascareta és un gest de protecció solidària perquè a més de la pròpia protecció serveix de protecció per als altres.

 

Dr. Fco. Codina Garcia

CAP Palafolls / Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X