Loading...
Buscar

Més del 50% de la diabetis tipus 2 es podria prevenir portant una vida saludable

  • Enguany fa 100 anys del descobriment de la insulina, la hormona que va aconseguir la supervivència de les persones que patien la malaltia

Cada 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. Enguany el lema és:  “Accés a les cures de la diabetis: sinó ara, quan?”. En aquesta data sempre s’aprofita per conscienciar la ciutadania i explicar quines són les conseqüències que provoca aquesta malaltia i treballar per  millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament.

A més, aquest 2021 se celebren 100 anys del descobriment de la insulina, fet que va significar un  abans i un després per a la supervivència de les persones que patien la malaltia. Des d’aquell descobriment fet per l’investigador Frederick Banting amb l’ajuda de Charles Best s’ha produït una evolució ràpida i constant en tractaments i dispositius per abordar la malaltia.

Malgrat tots els avenços fets, a dia d’avui, l’accés al material i a les cures per controlar la malaltia no arriba, malauradament, a tothom:

  • 3 de cada 4 persones amb diabetis viuen en països d’ingressos mitjans o baixos
  • 1 de cada 2 persones que necessiten insulina no poden accedir al tractament
  • 1 de cada 2 persones no està diagnosticada
  • 1 de cada 10 persones en el món té diabetis

Així mateix, es preveu que el nombre de pacients afectats per aquesta patologia vagi augmentant progressivament:

  • L’any 2019 hi havia 463 milions d’adults (1 de cada 11) que vivia amb diabetis
  • L’any 2030 es preveu que la xifra augmenti fins als 578 milions
  • L’any 2045 la previsió és que més de 700 milions de persones patiran la malaltia

És molt important destacar que més del 50% de la diabetis mellitus tipus 2 (associada a l’estil de vida: alimentació, sedentarisme,  sobrepès i obesitat) es podria prevenir mantenint una vida saludable amb una alimentació equilibrada (consum de verdures i fruites, cereals integrals, llegums, petites quantitats de proteïna animal i evitar els productes ensucrats, processats i envasats així com els tòxics: tabac i alcohol) i uns hàbits d’exercici físic regulars.

Accesibilidad
X