Loading...
Buscar

BLOG CUIDANT INFANTS

L’educació és un dret universal de tots els infants. L’escola és fonamental per la instrucció acadèmica, però també és imprescindible pel desenvolupament de les habilitats emocionals i socials i és una eina bàsica de la lluita contra la desigualtat social entre altres beneficis per als infants. Per això, els experts insisteixen en el fet que l’obertura de les escoles aquest curs sigui el més normal possible.

En l’actual pandèmia s’ha de buscar un equilibri entre el dret a l’educació i la seguretat de docents i infants. S’ha d’aconseguir que l’escola sigui un lloc segur pels infants i professors.

El departament d’Ensenyament i el de Salut de la Generalitat de Catalunya han proposat un protocol que podem resumir en aquest decàleg:

 1. Normes per a l’escola
  • Flexibilitzar els horaris d’entrada i sortida per evitar l’acumulació de pares i infants a les portes de l’escola.
  • Grups classe més petits (menors a 20 infants per classe) i tancats (grup bombolla).
  • Aïllar els grups classe i evitar que entrin en contacte amb altres grups.
  • Evitar els desplaçaments innecessaris pels passadissos.
  • Docents i alumnes han de portar mascareta en passadissos i espais comuns.
  • Els docents han de portar mascareta a la classe i també els infants majors de 6 anys.
  • Potenciar el rentat de mans (més de 5 vegades el dia).
 2. Infant sa. Cap infant malalt pot anar a l’escola. Aquesta no és una nova norma, ni ara ni mai abans un infant malalt ha pogut anar a l’escola.
 3. PCR poblacional. Es faran mig milió de PCR a les diferents escoles de Catalunya, que es triaran segon les dades epidemiològiques disponibles, per conèixer la situació real de l’afectació de la població escolar.
 4. Aïllament. Si un infant comença a trobar-se malalt a l’escola (amb febre, tos, mucositat, dificultat respiratòria, diarrea…) l’infant s’ha de separar del grup i aïllar-lo amb mascareta mentre arriben els pares o tutors a recollir-lo.
 5. Malaltia No COVID. Si l’infant té una malaltia No COVID (amigdalitis, infecció d’orina…) ha de fer l’exclusió de l’escola els dies determinats. En el document següent ho podeu veure especificat. “Criteris de no-assistència de l’alumnat a l’escola o a la llar d’infants durant un període de temps determinat a causa de malalties transmissibles”.
 6. Fer PCR. Si té símptomes COVID, s’ha de fer una PCR a l’infant.
 7. Confinament familiar. Mentre s’espera el resultat de la PCR tant l’infant com la seva família han d’estar confinats a casa seva.
 8. PCR negativa. Si la PCR resulta negativa, l’Infant podrà tornar a l’escola quan estigui sense símptomes.
 9. PCR positiva. Si la PCR resulta positiva, a més de l’estudi de contactes, l’infant i la família han de complir un aïllament de 14 dies que també ha de realitzar el docent i la resta de companys del grup classe, encara que tinguin una PCR negativa.
 10. Brot. Si hi ha 3 o més casos en diferents grups d’una escola es platejarà el tancament de tot el centre.

Dr. Fco. Codina Garcia

CAP Palafolls / Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X