Arriba l’estiu, el bon temps, la platja, les sortides a l’aire lliure… i també les picades d’insectes, que són molt freqüents en aquesta època de l’any.
Les més habituals són les de mosquits, que acostumen a generar molèsties lleus com picor, inflamació i dolor. Altres picades poden ser més perilloses, com les d’abelles, vespes, tàvecs o paparres.
Com prevenir-les?
- Utilitzar roba adequada (màniga i pantalons llargs, mitjons i evitar colors foscos).
- Evitar l’ús de perfums.
- Utilitzar repel·lents d’insectes com el DEET (Dietil-toluamida) en nens majors de 2 anys i seguint sempre les recomanacions del producte.
- Utilitzar mosquiteres adequades pels llits, bressols i finestres.
- Evitar sortir a passejar en zones d’aigua o humides i a hores properes a la posta i sortida de sol, que és quan acostumen a picar més.
Com tractar-les?
Una vegada ens han picat, cal seguir una sèrie de recomanacions:
- Netejar i desinfectar bé la zona, així com mantenir les ungles netes i curtes per evitar que s’infectin les picades quan es graten.
- Si els símptomes són lleus i no generen molèsties no caldrà fer cap tractament. Aplicar fred local o alguna loció tipus calamina si hi ha picor o una mica de dolor.
- En cas de moltes picades o molta picor caldrà consultar a un professional sanitari perquè valori iniciar tractament oral amb antihistamínics o corticoides tòpics.
- En el cas que quedi l’agulló o fibló (en picades d’abella) o en cas de paparres adherides, caldrà l’extracció per part d’un professional sanitari.
- Algunes persones poden presentar una reacció greu o al·lèrgia a les picades d’abelles o vespes i caldrà acudir a un servei d’urgències. En cas d’al·lèrgia coneguda prèviament caldrà portar a sobre la medicació prescrita per evitar el risc de xoc anafilàctic (kit d’emergència amb xeringa autoinjectable d’adrenalina).