Loading...
Buscar

NOTÍCIES

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al nostre país. Cada any moren a Espanya un total de 120.000 persones per problemes del cor.

Amb motiu del Dia Mundial del Cor (29 de setembre), volem incidir en la importància d’acudir a un centre sanitari al menor símptoma de sospita.

I és que, en aquests moments de pandèmia per la Covid-19, es fan fins a un 40% menys de cateterismes cardíacs perquè molts pacients no acudeixen als centres sanitaris per por al contagi. No rebre l’atenció mèdica necessària en cas de patir un infart de miocardi pot comportar un risc elevat per a la salut. Per això és molt important contactar, el més ràpid possible, amb els serveis sanitaris a la mínima sospita.

Un dolor opressiu al pit que pot irradiar al coll, esquena o espatlla esquerra, que pot estar acompanyat de sudoració, nàusees i malestar, i que no marxa en canviar de postura, moviment o amb la respiració, és un senyal d’alarma d’algun problema cardiovascular.

A més, existeixen un conjunt de factors de risc que poden derivar en una malaltia cardiovascular i que cal controlar. Aquests són la hipertensió, la diabetis, el colesterol alt, l’obesitat i el tabaquisme.

Portar un ritme de vida saludable ajuda a controlar aquests factors de risc, disminuint així fins a un 80% el risc de patir un infart de miocardi. Seguir una sèrie de recomanacions per a uns hàbits saludables ajudaran a mantenir el cor en un bon estat de salut:

  • Portar una dieta rica en vegetals, fruita i cereals integrals.
  • Evitar els productes processats i sucres refinats.
  • Realitzar exercici físic de manera regular.
  • Evitar el tabac.

A aquestes recomanacions, se li han de sumar aquest any les mesures bàsiques per evitar el risc de contagi per Covid-19: ús de mascareta, rentat sovint de mans i distància social.

Cal recordar que les persones que pateixen alguna malaltia cardiovascular no tenen més risc de contagi per coronavirus, però sí que poden presentar una evolució més greu en el cas de donar positiu per la Covid-19. Per això es recomana als pacients amb malalties coronàries mantenir el seu tractament habitual, vacunar-se contra la grip, i consultar amb un professional sanitari al mínim símptoma sospitós de la Covid-19.

Accesibilidad
X