Loading...
Buscar

Professionals de la Corporació especialitzats en dol inicien en escoles de primària un projecte perquè els infants aprenguin a afrontar la mort

  • L’objectiu és treballar des d’edats primerenques per oferir als petits recursos per afrontar el dol d’una forma sana i natural
  • Els menors reben una formació en els cursos d’I5, 3r i 6è de primària. Cadascun d’aquests nivells coincideix amb un canvi maduratiu dels nens i nenes
  • El programa, que ja ha rebut un premi a la innovació, també consta d’una formació als docents del centre i a les famílies

Com parlar de la mort als infants? Com gestionar el dol en edats primerenques? Amb aquestes premisses, des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’ha engegat un projecte innovador amb algunes escoles del territori de l’Alt Maresme per generar un espai dins l’aula per parlar de la mort i el dol, i de tot el que comporta aquest procés emocionalment. Una infermera d’Atenció Domiciliària Integral, Jèssica Galan, ha estat la promotora d’aquesta iniciativa, que s’ha anat desplegant gradualment des del 2023 i actualment s’hi ha sumat les escoles Pia i El Far de Calella.

El projecte pretén fer un abordatge global en l’acompanyament dels infants quan descobreixen la mort, des del professorat passant pels infants i també les seves famílies. L’objectiu és fer una prevenció en aquest àmbit des d’edats ben primerenques perquè els més petits tinguin recursos per gestionar el dol de forma natural i saludable, tenint en compte que és una situació que inevitablement hauran de viure en algun moment de la vida. En aquest cas es fa una formació continuada, per part d’un professional de la salut especialitzat en dol, i progressiva al llarg de tota l’educació primària, amb la incorporació de nous conceptes d’acord amb l’edat i la maduresa dels infants.

La infermera del projecte dol i escola imparteix formació en una classe d'Infantil d'un dels centres escolars de Calella.

Es planteja que els alumnes d’educació primària rebin una única sessió formativa en diferents cursos: I5, 3r i 6è i puguin entrar a l’adolescència amb una base més sòlida per afrontar aquests processos de vida de forma sana. La tria dels cursos s’ha fet tenint en compte el canvi maduratiu que hi ha en els infants en cadascun d’aquests nivells. És important destacar que el projecte en cap cas dona resposta als dols complexos o patològics, que en aquest sentit, ja hi ha grups professionals especialitzats per abordar-los.

En el cas dels mestres se’ls fa una sessió formativa en la qual se’ls faciliten eines perquè puguin desplegar davant de preguntes o bé situacions que estiguin vivint els infants i les seves famílies i així poder-los ajudar. I en el cas de les famílies se’ls explica el projecte i l’enfocament de la dinàmica dins de l’aula.

La infermera del projecte dol i escola imparteix formació en a l'equip docent de l'Escola Pia de Calella

“És un projecte que creiem que pot aportar molts beneficis en els infants. A l’escola no es parla de la mort i encara és un tema molt tabú, però el final de la vida és un procés natural, pel qual tothom un dia o altre passarà. Per a nosaltres, ha estat molt important, donar un enfocament global en aquesta iniciativa, centrant-nos en els infants, i també en un dels seus referents com els mestres“, explica Jèssica Galan. Les formacions amb els docents ja s’han portat a terme, tant amb l’Escola Pia com a El Far i en aquest cas, les sessions són lliures i l’assistència és opcional. “En les formacions que hem fet fins ara, alguns docents ens han explicat que hi ha situacions que no saben com afrontar perquè ni tan sols en la seva vida personal ho han sabut resoldre, per tant, és molt important que ho expliquin i en siguin conscients, ho treballin i després puguin tenir molts més recursos per ajudar i detectar situacions“, sosté Jèssica Galan.

Aquesta iniciativa ja ha rebut un reconeixement per la seva aportació innovadora. En aquest cas, ha estat guardonada amb la beca Cabré Junqueras a la recerca/innovació en l’àmbit de final de la vida i dol 2022 en la I Jornada d’Innovació celebrada per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Actualment, el programa ja s’ha iniciat a les escoles Pia i El Far de Calella, en ambdós casos amb una molt bona rebuda per part de la comunitat docent i també de les famílies.

Accesibilidad
X