- Ens ho explica el Dr. Marc Sagristà, coordinador de l’especialitat de Dermatologia de la Corporació amb motiu del Dia Mundial de la Psoriasi
La psoriasi és una malaltia crònica de la pell, no contagiosa, que pot aparèixer de manera intermitent o presentar un curs més continuat.
Amb motiu del Dia Mundial de la Psoriasi, que se celebra cada 29 d’octubre, el Dr. Marc Sagristà, cap del servei de Dermatologia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ens dona resposta a alguns dels dubtes més freqüents sobre aquesta malaltia
A qui afecta?
La psoriasi afecta aproximadament a 2 de cada 100 persones a Catalunya. Pot aparèixer en qualsevol moment de la vida, des del naixement fins a persones d’edat avançada, tot i que generalment debuta en adults joves.
Quins són els seus símptomes?
La psoriasi pot afectar a la pell, però també a altres parts del cos. Quan afecta la pell pot presentar-se amb taques rosades o vermelles de superfície més o menys descamativa (és a dir, amb escames com si estigués sec). Generalment aquestes taques de psoriasis es troben localitzades a colzes i genolls, però també poden afectar a cuir cabellut, plecs (aixelles, engonals o el plec entre glutis), ungles, mans i peus, o qualsevol altra part de la superfície de la pell.
En algunes persones la psoriasi també els hi pot afectar les articulacions, causant dolor i inflamació. És el que coneixem com artritis psoriàsica.
No obstant això, actualment la psoriasi ja no es considera una malaltia que pot afectar només pell i articulacions, sinó que les persones amb psoriasis (especialment si és moderada-severa) tenen més risc de patir malalties cardiovasculars, com ictus o infart, així com major risc de depressió i ansietat.
Quines són les seves causes?
Existeix una predisposició genètica per patir psoriasi. De fet ja s’han identificat més de 80 locus genètics relacionats amb la malaltia. Però la genètica no sempre és suficient perquè una persona desenvolupi psoriasis, sinó que sovint també calen factors ambientals, com estrès, tabac, alcohol, determinats medicaments o infeccions com amigdalitis. Aquests factors ambientals sumats a la càrrega genètica permeten que la psoriasi es manifesti.
Com es tracta?
Afortunadament la gran majoria de persones pateixen una psoriasi lleu que es podrà controlar amb tractaments tòpics: cremes, pomades, espumes i solucions líquides.
Per a aquelles persones amb psoriasis moderada-severa actualment disposem d’una gran varietat de tractaments orals i injectables molt efectius, de manera que gairebé el 100% de les persones que la pateixen poden aconseguir tenir la malaltia ben controlada.