Aquesta setmana parlem de la bronquiolitis i per això, he cregut oportú recuperar un cas real perquè conegueu bé què cal fer si aquesta infecció respiratòria apareix. Fa unes setmanes una família va venir a la consulta per explicar-me que el seu fill feia dies que tenia tos i mocs i una mica de febre i que el quadre havia anat empitjorant. Després de visitar l’infant els hi vaig dir que el petit tenia una bronquiolitis lleu. I els pares em van fer tot un seguit de preguntes, que les comparteixo:
Que és una bronquiolitis?
Dr. Sánchez: és una infecció respiratòria per un virus, que comença com un refredat i apareix cada tardor-hivern.
- Que vol dir que és lleu? Com sabrem que empitjora?
Dr. Sánchez: lleu vol dir que no necessita mesures especials ni ingressar-lo a l’hospital. I si en algun moment apareix tos persistent, l’infant menja molt menys de l’habitual, respira més ràpid o noteu que es marquen les costelles al respirar heu de consultar de nou el pediatre.
– Què ens recomana fer?
Dr. Sánchez: seguir una alimentació fraccionada i freqüent i posar-lo a descansar i dormir semi incorporat. Separar-lo d’altres nens petits, i per tant, no portar-lo a la llar d’infants. Evitar els llocs amb fums, fer-li rentats nasals amb sèrum fisiològic i aspirar-li les secrecions (pera de goma…) quan ho necessiti, sobretot, abans dels menjars i que ens rentem les mans abans i després de fer els rentats nasals. I no us recepto cap medicina.
- Si té tants mocs no hauria de prendre un xarop pels mocs?
Dr. Sánchez: sabem que els xarops per als mocs no ajuden en aquesta malaltia, només hem de fer-li rentats nasals amb sèrum fisiològic i aspirar-li els mocs si està molt tapat/da de nas. Els mocs que té als bronquis els anirà eliminant el mateix pulmó.
- Com que té una mica de febre no hauria de prendre un antibiòtic?
Dr. Sánchez: aquesta infecció pot donar febre, i, en ocasions, pot ser alta, però com que es tracta d’un virus no ha de prendre antibiòtics si no presenta cap complicació.
- Quan hem de tornar-lo a portar al pediatre?
Dr. Sánchez: sempre que noteu algun canvi, per exemple, deixa de menjar, té més tos que quan el va veure el pediatre o sembla que respiri més ràpid… En general, quan més petit és el nen/a , més controls necessitarà (sobretot en els menors de 3 mesos).
Dr. Josep Sánchez
Pneumòleg pediàtric
Hospital de Calella
Dr. Fco. Codina Garcia
Cap Palafolls
Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i la Selva