Loading...
Buscar

Rebequeries: com actuem davant d’una enrabiada de la nostra criatura?

Les rebequeries formen part del desenvolupament dels infants. Aquestes acostumen a començar al voltant dels 18 mesos, arriben al seu punt àlgid entre els 2 i 3 anys i desapareixen pràcticament del tot als 4 anys.

Moltes enrabiades esclaten per necessitats fisiològiques de l’infant, com gana, son, set o fatiga. Per exemple, en aquest cas, si aneu a fer encàrrecs amb les vostres criatures a l’hora de la migdiada o a l’hora de berenar, les possibilitats d’enrabiada augmenten. Però, si entenem perquè succeeixen potser serà més senzill prevenir-les. Us ho expliquem a continuació:

Com prevenim les rebequeries?

  • Expectatives realistes: no és realista, per exemple, confiar que una criatura esperi pacientment i en silenci durant més d’una hora el menjar en un restaurant luxe. En canvi, sí que és realista pensar que pot seure uns 30 minuts en un restaurant familiar amb les distraccions adequades.
  • Estigueu preparats: si sabeu que patirà una llarga espera (viatge en cotxe, sala d’espera), és bona idea portar activitats i joguines per mantenir l’infant distret. La seva joguina preferida, menjar, lectura o llibres d’activitats, i fins i tot dispositius electrònics que, quan s’utilitzen amb prudència, són adequats en la prevenció de les rebequeries.
  • Avanceu-vos als esdeveniments: segons les característiques de comportament del vostre infant, expliqueu-li abans les coses que es faran. Per exemple, explicar que anirà a una festa d’aniversari i per a qui seran els regals. En els infants més petits, no feu aquesta preparació amb massa anticipació ni massa repetició per evitar induir ansietat en la criatura.
  • Mantingueu les normes: els preescolars necessiten rutines i repetició. Mantenir sempre les mateixes regles de comportament en una botiga o un restaurant és el camí per prevenir les rebequeries en el futur.
  • Atents als indicis: les enrabiades tenen un creixement exponencial. Controlant el primer ploriqueig es pot apaivagar una crisi.
  • Eviteu llocs molestos: sempre que sigui possible, eviteu anar amb les vostres criatures a una botiga amb molt soroll o plena de gent.
  • Coneixeu el vostre infant millor que ningú: si la vostra criatura és moguda, millor tenir-lo cremant energia en un parc, que esperar que s’assegui en una cadira una estona llarga.
  • Premieu el bon comportament: feu-li el seu sopar favorit, deixeu-li triar la música al cotxe, jugueu a alguna cosa que només fa en ocasions especials… de la mateixa manera ha de saber que si trenca les regles hi haurà conseqüències.

No totes les rebequeries es poden prevenir, però si presteu atenció a aquests consells, algunes es poden evitar.

Com actuem davant una rebequeria?

Tot i les mesures preventives, l’enrabiada pot aparèixer. Quan això passi, heu de mostrar una actitud tranquil·la i indiferent. La criatura ha d’entendre que amb aquella actitud no aconsegueix captar la vostra atenció. Tot i que no és fàcil mantenir la calma, la indiferència és l’antídot de les enrabiades.

Accedir a la petició de l’infant per tallar l’enrabiada, encara que tingui raó, és cedir al xantatge.

No intenteu negociar amb una persona enrabiada perquè no pot escoltar cap dels vostres arguments. L’única resposta és “així no”.

De vegades és necessari un temps mort. Posar l’infant en un lloc sense distraccions durant uns pocs minuts (un minut per cada any que tingui l’ infant), i dir-li que s’estarà allí fins que no canviï d’actitud. Perquè el temps mort resulti eficaç s’ha de fer amb calma i sense crits per part dels pares.

Una vegada l’infant s’ha calmat, penseu quin ha estat l’escenari en què s’ha desencadenat l’enrabiada: Quina era la situació? Quina hora era? Tenia gana? Aleshores, és el moment de xerrar i negociar.

Si les rebequeries de les vostres criatures consumeixen massa temps i massa energia o distorsionen el funcionament de la família, els pares haurien de parlar amb el seu equip de salut, que els recomanaran normes de comportament o li aconsellaran una visita a un psicòleg infantil si aquest comportament és conseqüència d’alguna cosa més que una fase del desenvolupament.

 

Dr. Fco Codina Garcia

ABS Malgrat – Palafolls

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Accesibilidad
X