Loading...
Buscar

Sabies que un nen pot agafar entre 6 i 10 refredats a l’any?

Ara entenc perquè els hi diuen “mocosos” als nens, em va dir una mare fa pocs dies. A l’hivern,  els refredats són molt habituals,  especialment entre els menors de 2 anys que poden arribar a patir entre 6 i 10 refredats a l’any, fet que dona la sensació que estiguin sempre amb tos i mocs. Els refredats són infeccions víriques de les vies respiratòries (nas, gola) que produeixen febre, esternuts, tos, mucositat al nas, mal de gola i en el més petits de vegades diarrea.

Tot i el seu nom, el fred no és la causa dels refredats sinó que ho són una llarga llista de diferents virus. No hi ha cap tractament específic, però algunes mesures en poden alleugerir els símptomes. Cal destacar que els refredats necessiten més atenció que medecines, com ara:

 

  1. Oferiu líquids, preferentment aigua, per assegurar una bona hidratació.
  2. No forceu a menjar. Si els infants no tenen gana, no cal que mengin sòlids, poden prendre sucs, brous o infusions.
  3. Eviteu el fum del tabac i els ambients carregats. Ventileu la casa cada dia.
  4. Feu rentats nasals amb sèrum fisiològic per afavorir l’eliminació dels mocs al nas. La dutxa o el bany ajuden a estovar-los.
  5. Estimuleu l’infant a mocar-se. Feu servir mocadors de paper d’un sol ús per evitar contagiar-vos a vosaltres mateixos o als altres.
  6. Aixequeu el capçal del llit. Ajudarà l’infant a respirar millor.
  7. La tos facilita l’expulsió del moc de les vies respiratòries i només s’ha de tractar en situacions molt determinades. Per a la irritació de la gola van bé les begudes calentes i els caramels sense sucre.
  8. Si hi ha febre o malestar feu servir antitèrmics (paracetamol, ibuprofè) a les dosis habituals.
  9. L’ús de descongestius, antihistamínics, expectorants i antitussígens (siguin farmacològics o homeopàtics) especialment en els menors de 2 anys d’edat, no aporta grans beneficis i per contra augmenta el risc d’intoxicacions o alteracions digestives.
  10. Els antibiòtics no són útils en malalties víriques com els refredats, ni ajuden a millorar els símptomes.

Fco Codina Garcia

Servei de Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Accesibilidad
X